Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hyresgäster protesterar mot smyghöjning

KARLSKRONA ”Hyresvärden smyghöjer hyrorna”. Det hävdar Hyresgästföreningen.
”Nonsens”, kontrar fastighetsägaren Martin Strandberg.
Konflikt har blossat upp, och dess grund är avsaknaden av förhandlingsordning parterna emellan.
Karlskrona • Publicerad 18 januari 2001

Hyresgästföreningen riktar skarpa anklagelser mot en av Blekinges större fastighetsägare. Man menar att fastighetsägaren smyghöjt hyrorna för ett flertal av sina hyresgäster. Som grund för anklagelserna har man en granskning man gjort av ett drygt hundratal hyresgäster som hyr av den aktuelle hyresvärden.

– Av dessa har en fjärdedel fått påtagligt höjd hyra utanför den gängse förhandlingsordningen, säger Lars Malmgren, förste ombudsman hos Hyresgästföreningen.

Annons

Med ”påtagligt höjd hyra” menas en hyreshöjning på mellan 100 etthundra och några hundra kronor i månaden.

Enligt Hyresgästföreningen har denna hyreshöjning endast varit möjlig tack vare att så kallad förhandlingsordning saknas sedan år 1998. Förhandlingsordningen ritar upp enligt vilka premisser hyror ska förhandlas fram, och hur diskussionen hyresvärd och hyresgästförening emellan ska föras.

– Vi har gång på gång försökt övertyga värden om hur viktigt det är att förhandlingarna sker enligt god ordning, men utan resultat, säger Lars Malmgren.

– Jag försökte prata med honom häromdagen, men blev mycket nonchalant bemött, säger ombudsmannen Anita Håkansson.

> “Smutskastning”

Från Hyresgästföreningens sida hävdar man att smyghöjningen av hyrorna är utomordentligt allvarlig av två skäl. Dels ska hyresvärden ha satt i system att driva upp hyresnivån, dels gör han det i ett läge när bostadsbristen är stor, och hyresgästen står i en svag ställning.

– Problemet är rädslan. Människor är rädda för att sätta sig upp mot sin hyresvärd, hur trevlig han än kan verka privat, säger Lars Malmgren, och ger exempel på hyresgästens oro:

– Blir jag av med bostaden? Straffas jag genom höjd hyra? Andra repressalier?

Fastighetsägaren å sin sida hävdar att inga hyror höjts.

– Hyrorna justeras alltid i takt med att bostäderna genomgår standardförbättringar. Det är inget ovanligt. Men vi har inte höjt några hyror de senaste åren, säger Martin Strandberg.

Annons

När Sydöstran talar med hyresvärden återkommer han flera gånger till att Hyresgästföreningens anklagelser inte kommer oväntat.

– Eftersom jag inte vill skriva på någon ny förhandlingsordning vill de smutskasta mig så mycket som möjligt, tror Martin Strandberg, som liknar föreningens metoder med utpressning.

– ”Om ni inte skriver på, går vi till tidningarna” - så verkar det, anser Martin Strandberg.

> Minst hälften krävs

Hyresgästföreningen är starkt negativ till att värden inte vill komma fram till någon ny förhandlingsordning. Man har nu anmält saken till hyresnämnden, och samlar nu namn för att få stöd för sina krav. Minst 50 procent av hyresgästerna ska man ha med sig för att kunna driva frågan. Granskningen av hyror, samt kampanjen för en ny förhandlingsordning, går nu vidare både i Karlskrona och Karlshamn.

– Det är märkligt att just Blekinge utmärker sig på det här sättet. För ett år sedan uppdagades det att ett fastighetsbolag tagit bort viktiga klausuler ur hyreskontrakten, och nu detta, säger Lars Malmgren.

Martin Strandberg tror dock inte missnöjet är utbrett bland hans hyresgäster.

– Om man frågar bland mina hyresgäster är det nog inte många som är missnöjda. tror Martin Strandberg.

Daniel Reichberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons