Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Infekterad staketstrid i Tving

TVING En infekterad staketstrid har blossat upp i Tving. Efter en anonym anmälan har kommunen beslutat att staketet som omgärdar Birger Knutssons kiosk ska rivas.
– Det här är helt sjukt. Staketet har stått här i tolv år och ingen har klagat tidigare, säger Birger Knutsson upprört.
– När en anmälan kommer in är vi tvungna att ta upp ärendet, säger byggnadsinspektör Lars Löwenadler.
Karlskrona • Publicerad 6 mars 2001

:I slutet av förra året kom en anonym anmälan in till miljö- och byggnadsnämnden i Karlskrona. Anmälaren upprörs över det plank som Birger Knutsson byggt kring sin kioskrörelse i Tving.

Birger Knutsson saknar bygglov för sitt staket. Normalt är preskribtionstiden tio år för ärenden som går under plan- och bygglagen men eftersom planket står på gatumark (som ägs av Birger Knutsson men som kommunen aldrig löst in) tog miljö- och byggnadsnämnden beslutet att Birger Knutssons plank ska rivas.

Annons

Den 1 maj i år ska det tolv år gamla planket vara borta.

– Vi kör inte runt och letar efter vare sig misstänkta plank- eller sommarstugebyggen, säger byggnadsinspektör Lars Löwenadler på Karlskrona kommun. De resurserna har vi inte. Men om någon anmäler så tar vi tag i det.

> Skyddar mot inkräktare

I drygt 21 år har Birger Knutsson drivit Tvings kioskhandel med systembolag, post och apotek. För att skydda sig mot ovälkomna inkränktare byggde kioskägaren ett staket runt sin kioskrörelse. Innanför planket vaktar familjens hund.

– Det händer så mycket skit, säger Birger Knutsson. Under alla mina år i Tving har jag inte utsatts för något rån eller överfall. Det är säkert genom planket och min hund som jag har klarat mig från det.

Birger Knutsson har överklagat kommunens beslut till länsstyrelsen.

– Planket är uppfört på min egen tomt och ingen har klagat på det tidigare. Varken grannar eller vägförening. Det måste vara något fel på lagarna när en anonym angivare som inte ens bor i närheten av min fastighet kan sätta igång en massa människor och skattepengar som behövs på andra viktiga och nyttiga håll i vår kommun.

Nu återstår att se vad länsstyrelsen kommer fram till.

– Det är inte solklart att länsstyrelsen går på miljö- och byggnadsnämndens linje, säger Lars Löwenadler. Länsstyrelsen kan hävda att det är märkligt att ingen uppmärksammat fallet tidigare och att preskribtionstiden ska gälla.

Rose-Marie Axelsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons