Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ingen sänkning av socialbidrag för barnfamiljer

KARLSKRONA Höjningen av barnbidraget med 100 ska slå igenom för alla. Familjer med socialbidrag måste kompenseras. Det fastslår Peter Johansson, s, ordförande i socialnämnden i Karlskrona.
– Det vore barockt om inte de sämst ställda skulle få del av höjningen för att det har socialbidrag.
Men vice ordförande Ingrid Hermansson, c, vill räkna på vilka ekonomiska effekter.
– Spontant känner jag att effekten slår fel, men frågan är var vi ska ta pengarna ifrån.
Karlskrona • Publicerad 12 januari 2001

Barnbidraget höjs, men samtidigt sänks normen för försörjningsstödet i socialbidraget med 100 kronor. Det betyder att alla familjer utom de fattigaste får del av barnbidragshöjningen. Många kommuner väljer att blunda för effekten. Men i Karlskrona ska familjerna få kompensation.

> Riktlinjer

Annons

Socialnämnden ska vid nästa möte fastställa riktlinjerna för socialbidraget.

Ett förslag finns som gör att barnbidragshöjningen även kommer socialbidragsberode familjer till godo.

– Jag tänker stödja förslaget så att barnbidragshöjningen slår igenom även för dessa familjer. Konkret höjer vi socialbidraget med 100 kronor.

> Räkna

Den borgliga gruppen har inte diskuterat frånga som nämnden kommer att behandla vid nästa möte.

– Det beror på hur mycket pengar det skulle kosta, vi måste räkna på det och vad vi ska ta det ifrån.

– Det krävs en diskussion om vi ska höja normen. Vi har fått minskade socialbidragskostnader, men kommunledningensförvaltningen har också tagit de pengarna, säger Ingrid Hermansson, vice ordförande i socialnämnden. Kanske kan vi få tillbaka den summan och kompensera så att barnbidragshöjning kommer dessa familjer till godo. Det är en tänkbar lösning.

> Inkomstprövning

– Barnbidraget borde inkomstprövas då skulle vi slippa den här effekten och de som behöver bidraget skulle få det, säger Ingrid Hermansson.

Tidigare i veckan presenterades en forskningsrapport om vilka ekonomiska förhållanden barn lever i Sverige på Dagens Nyheters debattsida. Docent Tapio Salonen, Socialhögskolan i Lund konstaterade tillsammans med Föreningen Sveriges Socialchefer och Hyresgästernas riksförbund att var tolfte barn lever i fattigdom. Debattörerna pekade på de absurda i konsekvenserna med barnbidragshöjningen som inte kommer socialbidragberoende familjer till godo.

Mikael Bondesson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons