Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

IT-krascherna dämpar byggsvängen

KARLSKRONA Krisen inom delar av IT-branschen har bromsat upp den snabba tillväxten av IT-företag i Karlskrona. I december stod det senaste bygget på området färdigt och NS Group flyttade in. För några dagar sedan, två månader senaregick företaget i konkurs.
Intill NS Groups nybygge har det grunschaktats för ännu en etapp, men det arbetet ligger nere sedan september.
Karlskrona • Publicerad 2 mars 2001
Byggboomen på Gräsvik har kommit av sig lite. I bakgrunden syns den etapp som konkursade NS Group flyttade in i december. Framför bygggropen där nästa etapp skall uppföras. Det har nu lagts på is i väntan på hyresgäster.
Byggboomen på Gräsvik har kommit av sig lite. I bakgrunden syns den etapp som konkursade NS Group flyttade in i december. Framför bygggropen där nästa etapp skall uppföras. Det har nu lagts på is i väntan på hyresgäster.Foto: Mattias Mattisson

– Det stämmer. Vi började grundschakta i höstas men i december fick vi uppgifter om att den tilltänkta hyresgästen hade det lite skakigt. Därför beslutade vi att tills vidare avvakta med fortsatt byggande, säger Jan Anders Lindfors, ordförande i det kommunala fastighetsföretaget Kruthusen som äger hysen på Gräsviksområdet.

– Vi har beredskap och kan sätta igång när det finns hyresgäster som vill ha lokaler.

Annons

När bygget återupptas är dock ovisst. Efter NS Groups konkurs har situationen förändrats ytterligare eftersom det kommer att bli lediga ytor i den fastighet de hyr.

– Hur mycket vet vi ännu inte, säger Jan Anders Lindfors. Det skall göras en rekonstruktion och vad som blir kvar efter det avgör hur mycket ytor som blir lediga.

– Jag tror dock att vi skall kunna fylla det huset genom omflyttningar inom Gräsvik. Det finns företag som har önskemål om andra lokaler.

Jan Anders Lindfors dementerar bestämt uppgifter om att kommunen subventionerar hyror för att fylla lokalerna på Gräsvik.

– Definitivt inte. Där är rent affärsmässiga marknadshyror.

> nte orolig

Bygget som nu lagts på is är det sista på Gräsvik. Sedan är tillgängliga tomter på området bebyggda. Det enda som finns kvar är en mindre tillbyggnad som Europolital planerar på delar av det som idag parkeringsplatser.

Uppbromsningen i byggtempot oroar dock inte kommunens näringslivschef Sven Ingvar Pettersson.

_– Det är inget dramatiskt. Visst finns det en del företag som känner av nedgången inom branschen och har ändrat sina planer. Men det viktigaste är att de stora företagen Europolitan, Ericsson och Flextronics fortsätter att gå bra och expandera. Det är de som bestämmer takten i utvecklingen och drar till sig andra mindre företag.

– Det kan gå mycket snabbt att hitta intressenter som gör att byggandet av den sista etappen kan komma igång igen.

Kurt Karlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons