Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Jakten på radon går bättre i Karlskrona

KARLSKRONA Sverige hinner inte ifatt radonet. Sett till riket i dess helhet kommer vi inte att nå de uppsatta gränsvärdena i tid. Men i Karlskrona ser läget ljusare ut.
Karlskrona • Publicerad 31 januari 2001

Staten har svårigheter med att uppfylla sina målsättningar att lösa radonrisken runtom i Sverige. Man har satt upp ett antal mål på vilken becquerelhalt som får finnas i bostadshus, skolor och andra platser där barn vistas, och med åren 2005, 2010 och 2020 som riktmärken ska dessa nivåer underskridas.

Men trots över tjugo års arbete kommer man inte att lyckas. Problemet i sammanhanget är att man helt enkelt inte lyckas hitta alla de fastigheter som är belastade av radon. Man genomför oupphörligen tester, men mycket hänger på att den boende själv tar kontakt med kommunen för att få bostaden testad.

Annons

Karlskrona bättre än snittet

Karlskrona ligger emellertid bättre till än riksgenomsnittet. Inte heller här kommer man garanterat att kunna underskrida de gränsvärden som satts upp, men chanserna att nå nära dessa är större lokalt än på riksplanet, menar Elisabet Moberg-Carlsson på kommunens miljöförvaltning.

– Vi har mätt här också i ungefär tjugo år, och trots ungefär sjuhundra testade fastigheter kan vi inte lova att vi hinner upptäcka och åtgärda alla i tid, säger Moberg-Carlsson, som dock är säker på att det kommer att gå relativt bra:

* Radonhalten inomhus i alla bostäder, skolor, förskolor och fritidshem ska understiga gränsvärdet 200 Bq/kubikmeter år 2020. Karlskrona kommer att klara detta med möjligt undantag för bostäder.

* Ett etappmål föreskriver att alla skolor, förkolor och fritidshem med radonhalter i inomhusuften överstigande 400 Bq/kubikmeter ska vara åtgärdade 2005. Detta klarar Karlskrona, tror Elisabeth Moberg-Carlsson.

* Ett annat etappmål: Alla bostäder med radonhalter över 400 Bq/kubikmeter ska vara åtgärdade år 2010. Mer tveksamt, enligt Elisabeth Moberg-Karlsson. Först måste den statliga radonutredningen inväntas. Där framgår hur många radondrabbade bostäder man lyckats spåra upp.

I fallet Karlskrona har man ritat upp en karta över vilka områden som är extra drabbade. På Trossö finns inget radon, men på de stora öarna finns mer, liksom exempelvis i byarna runtom Jämjö.

– Men egentligen ska man komma hit och titta på kartan om man är intresserad, rekommenderar Elisabeth Moberg-Carlsson, och säger att barnens lokaler redan åtgärdats i dessa områden.

Hur är det med radon i vattnet?

– Har man vatten i egen bergsborrad brunn spelar kartan mindre roll. Man kan även råka ut utanför riskområdena. Knappt tio procent är drabbade.

Annons

## FAKTA/RADON

*Radon förekommer i vissa hus byggda fram till 1975, då ämnet förbjöds.

*Radon varken luktar eller syns. Risken är dock att man drabbas av lungcancer av dess strålning. De allra flesta drabbade är rökare.

*Vad gäller byggmaterial finns radon endast i den blåfärgade varianten av lättbetong.

*Radon kan också förekomma i marken. Detta åtgärdas genom tätning av fastigheter.

*Är man orolig för radon i sitt dricksvatten kan man testa vattnet, och sedan åtgärda det genom mekanisk syresättning av vattnet.

Daniel Reichberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons