Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Johansson gäst i riksdagshuset

KARLSKRONA För 15 år sedan tiggde Blekinges politiker om stödpaket i riksdagen. I tisdags var det ombyta roller. Riksdagen lyssnade och ville lära av Blekinge och Karlskrona.
Kommunalrådet Mats Johansson, s, tillika Blekingeförbundets ordförande körde ett bildspel i andra kammarsalen full med propaganda för örlogsstaden och Telecom City.
Karlskrona • Publicerad 25 januari 2001

Runt om i salen satt regeringsmedlemmar, statssekreterare och s- riksdagsmän från hela landet.

Med viss bävan väntade de på vad Mats Johansson hade för kravlista på staten, riksdagen och regeringen för att Karlskronamodellen ska fortsätta lysa.

Annons

Nu eller aldrig hade Johansson chansen att tala klarspråk om statens roll.

Han tog den chansen i slutet av sitt föredrag.

> Lista

– Jag presenterade en listan på statliga insatser som måste till för att inte vår tillväxt ska stoppas, berättar Mats Johansson dagen efter framträdandet.

E 22:an, Kustbanan, Kust-till kustbanan och Kallinge flygplats har staten försummat.

Högskolan måste bli ett universitet. Gärna skatteutjämning men med stimulans för tillväxt, mer Östersjöstasningar och gärna mer lokalt ansvar.

Utan dessa statliga insatser bryts tillväxten i Karlskrona.

> Specialinbjuden

Mats Johansson var specialinbjuden som enda kommunalråd i landet jämte höga beslutsfattare i näringslivet.

På åhörarplats fanns Kai Hammerich, generaldirektör för Invest in Sweden, ISA.

Annons

Hans uppdrag är att locka utländska investerare till Sverige.

I ISA:s engelskspråkiga bok om Sverige finns även Karlskrona med som stan som tog sig ur krisen och blev en tillväxtkommun tack vare den nya telekommunikationsindustrin. ISA rekomenderar redan utländska riskkapitalister att satsa på Karlskrona.

> 3 500 jobb

Andra höga beslutsfattare i riksdagshuset var Astras forskningschef och Pelle Thörnberg, VD på Metro International.

De socialdemokratiska riksdagsmännen ville veta hur Karlskrona gör och gjort för tillväxt bland dessa stjärnor i olika branscher.

Hur kan en kommun på fem år få fram 3 500 nya jobb i Telecom City?

Förklaringen är treenigheten mellan kommunen (Mats Johansson), högskolan (Per Eriksson ) och Telecomföretagen (Tage Dolk).

De två senare herrarna är nu borta ur bilden.

– Risken är att vi slappnar av i Karlskrona. Vi måste fortsätta att driva på, säger Mats Johansson.

> Delaktiga

Annons

I sitt föredrag lyfte han fram att alla måste vara delaktiga i tillväxten. Den hämmas av en trög stat men också av ökade klyftor, segregation mellan infödda svenskar och nya svenskar, ingen jämställdhet mellan kvinnor och män. Utvecklingen måste vara ekologiskt hållbar med mera.

Politiken ska vara stark för att tillväxten ska vara stark.

– Vi ska vara en attraktiv kommun. Vi ska fortsätta satsa och har investerat 158 miljoner kronor i vården, skolan och omsorgen borträknat inflation och löneökningar sedan 1995. Vi bygger nya modernare skolanläggningar, berättade Mats Johansson för s-riksdagsmännen.

Han berättade också om nya visoner. Ett nytt kulrturhus och ett helt nytt idrottscentrum är på gång som Sydöstrtan tidigare berättat om.

Hans Bülow
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons