Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Jubel i Karlskronastudio – kan vinna Guldbagge: ”Skithäftigt”

– Skithäftigt helt enkelt, ett livsmål för alla som jobbar här!
Det säger Henrik Svilling, creative director på Istudios i Karlskrona, som står bakom effekterna i hyllade svenska filmen ”Den blomstertid nu kommer”.
Karlskrona • Publicerad 3 januari 2019 • Uppdaterad 5 januari 2019
Några i gänget bakom effekterna i Guldbaggenominerade filmen ”Den blomstertid nu kommer”.
Några i gänget bakom effekterna i Guldbaggenominerade filmen ”Den blomstertid nu kommer”.Foto: Privat

Filmproduktionsbolaget Istudios Visuals i Karlskrona fick en skön start på det nya året.

För när årets nominerade till Guldbaggegalan presenterades under torsdagen är man en av de nominerade i klassen ”Bästa visuella effekter”.

Annons

– Det är fantastiskt! För alla oss som jobbar här, det är ett livsmål att nå dit och det största priset man kan få i Sverige, säger Henrik Svilling till Sydöstran.

Han har tillsammans med nio andra kollegor jobbat med effekterna till den kritikerrosade ”Den blomstertid nu kommer” med Christoffer Nordenrot, Lisa Henni och Jesper Barkselius i huvudrollerna.

Arbetet med effekterna tog 14 månader och i fjol kring midsommar hade filmen premiär ute på landets biografer.

– Vi blev klara i påskas och det här var vår första långfilm på riktigt, vi har gjort smågrejer kring långfilmer innan men det här var så mycket större; både när det gäller hur mycket energi, tid och pengar som vi lade ner.

Istudios Visuals har funnits sedan 2012, efter tolv år får man nu sin första Guldbagge-nominering.

– Det betyder otroligt mycket, vi hade det lite på känn då vi hade fått en inbjudan till galan men att vi nu är med i matchen visste vi inte om.

Ni slåss mot effekter i filmerna ”Gräns” och ”Sune vs Sune”, kan ni ta hem det?

– Svårt att säga, båda är ju jättebra men nu släpper vi inte den bollen utan hoppas såklart gå hela vägen! ”Gräns” hade många animeringar vilket är det svåraste man kan göra, men det som talar för oss är att vi har så många effekter.

– Vi ville också att det skulle vara så realistiskt som möjligt, att nivån skulle vara som om det lika gärna skulle kunna vara filmat, säger Henrik Svilling.

Guldbaggegalan äger rum på Cirkus i Stockholm den 28 januari och direktsänds i SVT. Den leds av skådespelaren och Grotescomedlemmen Emma Molin.

Annons

"Den blomstertid nu kommer” är även också nominerad till bland annat ”Bästa film.”

Värt att nämna: "Gräns" har chans till storslam på Guldbaggegalan. Trolldramat är nominerat till nio statyetter, bland annat för bästa film och bästa regi.

Därefter kommer "Unga Astrid" och "Goliat" med sex nomineringar vardera.

Thomas TörnqvistSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons