Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

KA2 varnade för robotolyckan

KARLSKRONA Robotolyckan i onsdags i Stockholms skärgård är precis den konsekvens som militära experter i Karlskrona varnade för i samband med den heta striden om KA2:s framtid.
Karlskrona • Publicerad 2 juni 2001

Varningar som till och med mörklades när försvarshögkvarteret lämnade sitt slutliga beslutsunderlag till politikerna.

– Jag avskyr att säga ”vad var det vi sá”, speciellt i ett sammanhang när människor kunde ha råkat mycket illa ut, men olyckan visar att Stockholms skärgård är ett olämpligt område för den här typen av övningar, säger förre KA2-översten Günter Villman.

Annons

Det var alltså i onsdags som en skarpladdad robot gav sig iväg okontrollerat när Amfibistridsskolan 1, gamla KA1 på Vaxholm, övade på Väddö. Dagen efter hittades roboten på Barnens ö i Stockholms skärgård. Turligt nog utan att någon kommit till skada.

När Sydöstran förra året avslöjade turerna med friserade dokument som fällde KA2 kunde vi berätta att den lokala militärledningen beskrivit fördelarna med övningar i Blekingeskärgården genom att bland annat peka på de riskfria ytorna i skärgården.

I slutet av januari förra året skrev Sydöstran så här:

”När översten Bengt Persson beskriver övningsområdena i Karlskrona nämner han helt flyktigt några av de mest kända, Rosenholm, Tving, Torskors och Kungsholmen men hoppar över viktiga Bollö, Torhamn och Sturkö. När det gäller övningsområdena i Stockholm väljer han att positivt och detaljerat beskriva Muskö, Berga, Rindö, norra Värmdö, Utö och Väddö skjutfält”.

Längre fram i artikeln redogörs för att Persson helt enkelt hoppat över informationen att det finns ett fritidshem för barn som ligger så nära övningsområdet att alla barn egentligen borde förses med hörselskydd.

Det var från Väddö skjutfält olycksroboten avfyrades.

Om det var tekniskt fel eller handhavandefel på luftvärnsroboten 70 är ännu okänt. Till bilden hör dock att robot 70 tillfördes kustartilleriet så sent som 1997 med KA2 som enda utbildningsplats. Idag är dessa utbildare spridda på olika håll inom försvaret eller har de lämnat försvarsmakten.

Så sent som förra året övningssköt personal från Amf1 tillsammans med irländare robot 70 på Torhamn. Också då gick det snett med övningen och en robot gav sig iväg okontrollerat. Skillanden mellan den olyckan och onsdagens i Stockholm var att det inte fanns någon bebyggelse nära övningsområdet, än mindre en Barnens ö, som kunde hotas av misstaget.

I en kommentar till olyckan i Stockholms skärgård säger f.översten Günter Villman så här:

– Det är tragiskt när en olycka av den här digniteten inträffar, vare sig det bottnar i kompetensfel, brist på respekt eller materialfel. Under alla omständigheter visar händelsen att Stockholms skärgård inte är lämpad för den här sortens övningar. Och jag beklagar djupt att inte hänsyn togs till att Blekinge kunde erbjuda betydligt säkrare övningsområden för försvaret.

Donald Holmgren
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons