Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Karlskrona ligger rätt inom IT-sektorn

KARLSKRONA Karlskronas smala lycka är att man har rätt inriktning på IT- och telekomsektorn medan andra ligger fel. Därför är verkningarna av turbulensen ännu så länge väldigt små.
Karlskrona • Publicerad 28 mars 2001

Den analysen gör en person med insyn i IT-branschen om den senaste tidens skakningar inom IT- och telekombranschen. Karlskrona klarar sig också mycket lindrigt undan från gårdagens chockbesked att Ericsson avskedar 2700 personer och genomför ett omfattande sparprogram för att förbättra ekonomin.

Några effekter får dock paketet. För konsulter som jobbar mot Ericsson stundar kärvare tider. Ericsson skall halvera antalet konsulter, som uppgår till 5000 i Sverige. Effekterna för konsultbolagen i Telecom City är dock begränsade eftersom få av dem jobbar mot Ericsson.

Annons

> Anställningsstopp

Den andra effekten är inom Ericssonföretagen i regionen. Ericsson Software Technology berörs indirekt genom det anställningsstopp som införts i koncernen.

– Vi får dra vårt strå till stacken i det program koncernen skall genomföra, säger Bernt-Eije Petersson, tf vd i Karlskrona.

– Direklt berörs vi inte eftersom vi sysslar med en helt annan produktion. Våra produkter är väldigt starka och vi tjänar bra med pengar till koncernen.

– Kortsiktigt innebär ett anställningsstopp inte att vi tappar någon fart. Vi vidareutvecklar de produkter vi har.

– Konsultrestriktionerna påverkar oss inte heller mycket eftersom vi inte har speciellt mycket konsulter i företaget.

Påverkar det som händer i koncernen stämningen på företaget?

– Inte internt. Vi vet vad vi håller på med och att det är något helt annat än det som nu åtgärdats. Privat däremot får man många frågor och får förklara för människor vad det är vi gör på Ericsson Software och varför vi inte berörs.

> Ingen egen produktion

Ericssons andra dotterföretag i Karlskrona Ericsson Enterprise är i samma situation som Software - anställningsstopp men i övrigt inga effekter i dagsläget.

Annons

Enterprise är det som blev kvar av gamla Ericsson när Flextronics köpte produktionsanläggningen på Verkö. Enterprise fungerar som koncernens mellanhand i affärerna med Flextronics och andra underleverantörer.

– Vi har ingen egen produktion och det är ju den sidan som berörs av det här, säger Stellan Andersson, platschef i Karlskrona.

Kurt Karlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons