Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Klart för tredje friskolan

KARLSKRONA Ännu en ny friskola har fått klartecken att starta i Karlskrona kommun i höst. Det är friskolan Riggen som har rätt att sätta igång efter sommaren med kommunala bidrag som inte finns reserverade.
Riggen är en betydligt mindre friskola än de två andra som godkändes i veckan; Futurum och Montesorifriskolan.
Karlskrona • Publicerad 12 januari 2001

Riggen och Nancy Anglert startar en liten skola för tonåringar som behöver extra stöd i undervisningen.

Den fjärde och sista ansökan om ny friskola är den största, Nivestedska skolan med kunskapsföretaget tillika aktiebolaget Vittra som huvudman i Stockholm.

Annons

Deras skolstart blir aktuell först nästa år.

> 860 elever

Om alla nya friskolor startar kommer de att fullt utbyggda om några år att ta in cirka 860 elever enligt barn- och ungdomskontorets siffror.

Därtill växer dagens tre friskolor Galären, Svettpärlan och Musikugglan med 80 elever i år.

Tjänstemännen på barn- och ungdomskontoret har lidit det ena nederlaget efter det andra för att stoppa friskolexpansionen i kommunen.

Skolverket har i tre på varandra följande beslut denna vecka konstaterat att skolväsendet i Karlskrona inte negativt påverkas.

> Varnar för skador

Skolkontoret säger precis tvärtom.

Barn- och ungdomschefen Kjell Kjellgren och Anders Giheden har i sin konsekvensbeskrivning till verket varnat för skador på de kommunala skolorna. När friskolorna växer till en andel av cirka 20 procent av skolväsendet i kommunen blir det neddragningar och nedläggningar på kommunala skolor.

Andelen friskolor var ifjol sju procent.

Hans Bülow
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons