Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Klartecken för hotellbygget

KARLSKRONA Nu är det fritt fram för Scandic Hotels att påbörja hotellbygget på gasverkstomten i Karlskrona. Regeringen har avslagit överklagandet från fastighetsägaren Sverker Lindeberg.
– Vi räknar med att hotellbygget ska komma igång innan semestern och vara klart nästa år, säger Sven-Ingvar Pettersson, näringslivschef på Karlskrona kommun.
Karlskrona • Publicerad 16 januari 2001

Regeringsbeslutet om överklagandet i fråga om detaljplanen för kvarteret Axel är nu klart. Fastighetsägaren Sverker Lindeberg får avslag på sitt överklagande av länsstyrelsens beslut. Han ansåg att den föreslagna byggnaden inte passar in i stadsmiljön och att man skulle titta efter en annan tomt.

– Tomten får gärna bebyggas men i så fall med en byggnad som till storlek och arkitektur passar in i miljön, skrev Sverker Lindeberg till regeringen.

Annons

Och miljödepartementet svarar:

”Regeringen finner att detaljplanens utformning inte kan anses medföra sådana olägenheter för Sverker Lindeberg att planen av det skälet inte kan godtas. Vad han anfört utgör inte heller i övrigt skäl för att regeringen med anledning av överklagandet skall upphäva beslutet att anta planen”.

> Giftiga massor

Nu är det fritt fram för Scandic Hotels (Scandic Hotels köpt upp delar av hotellkedjan Provobis) att söka bygglov för ett konferenshotell. Fler än fastighetsägaren Sverker Lindeberg hade under resans gång synpunkter på hotellets utformning. Scandic Hotels håller därför som bäst på att rita på ett nytt förslag till hotell som bättre smälter in i stadsbilden.

Och för kommunens del blir det nu snabba ryck. Alla Sydöstran talat med - näringslivschef, stadsarkitekt, världsarvssamordnare, kommunalråd och övriga kommuntjänstemän - är mycket positiva till ett bygget som de nu hoppas ska komma igång snarast möjligt.

Första åtgärden är att forsla bort de giftiga massorna från tomten. Tidigare markundersökningar visade att marken innehåller tungmetaller och cyanid efter gasverket som tidigare var beläget där.

– I mars ska vi börja gräva bort de förorenade massorna, säger Gerthie Olsson, kommunalråd. Då ska tillståndet för Bubbetorp, där massorna ska mellanlagras och kanske även renas, vara klart.

Några farhågor för parkeringsplatser har hon inte.

– Det löses på tomten och på det nya området som tas i anspråk för parkering vid Idrottshallen.

> Positivt med nytt hotell

Annons

Stadsarkitekt Claes-Åke Kindlund och världssamordnaren Ivar Wenster, som båda har ansvar för stadens utformning, är mycket positiva till ett hotell på tomten.

– Vi behöver fler hotell och det är positivt att man bygger på gasverkstomten, säger Ivar Wenster. Vi har alldeles för många tomter i staden som bara är upplåtna för sopstationer.

– Den nye ägaren Scandic Hotels har en helt annan syn på hur hotellet ska se ut och de ritar nu om bygget, säger Claes-Åke Kindlund.

Näringslivschefen Sven-Ingvar Petersson är mycket nöjd.

– Vi försöker få alla bitar klara så snabbt som möjligt och bör komma igång med bygget innan semestern. Det finns ett jätteskriande behov av ett nytt hotell. Det är en viktig del i Karlskronas utveckling.

Hösten 2002 hoppas alla berörda att hotellet ska stå klart.

Rose-Marie Axelsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons