Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kökskonsult anlitades för kvarts miljon

Kostutredningen som konsulten gjorde kostade skattebetalarna i Karlskrona nära en kvarts miljon.
– Den är väl värd kostnaden. Vi ville anlita någon med bred kunskap om kommunala kök, säger kommunalråd Börje Dovstad (FP).
Karlskrona • Publicerad 29 maj 2013

När Karlskrona kommun förra året ville konkurrensutsätta de kommunala köken anlitade man en konsult från Kristianstad.

I sin förstudie, del I, för nära 230 000 kronor kom konsultfirman Alléidé fram till att det inte fanns något att göra förrän kommunen tagit fram en ”kommungemensam måltidspolicy”.

Annons

Och att kommunala kök måste stängas då det finns alldeles för många i Karlskrona.

Det konsulten kom fram till måste vara självklarheter för kommunens kostenhet.

Kunde inte tjänstemännen på kommunen serviceförvaltning, som i dag har kostenheten, själva kommit fram till detta?

– Det är jätteviktigt att någon utifrån tittade på detta, säger Börje Dovstad. Den kompetensen finns inte på serviceförvaltningen. Vi gjorde en ordentlig upphandling.

Men kommunen har ju ont om pengar?

– Vi är rädda om skattebetalarnas pengar därför tar vi då och då hjälp av konsulter utifrån för att det ska bli riktigt, säger Börje Dovstad.

I juni 2011 gjorde kostenheten en kostutredning för ”måltidsverksamheten inom förskola, skola, familjedaghem och fritids”. Vad hände med den?

– Nu gör vi måltidspolicy och tar därmed ett bredare grepp. Då handlar det om vad som ska vara på tallriken, kravodlat eller ekologiskt. Mat med bra kvalité. Kostpolicyn var inte tillräckligt bred.

Konsulten kom också fram till att Karlskrona kommun har för många kök. Med nuvarande tillgång av kök kan kommunen producera 14 000 portioner. I dag produceras 10 000 portioner.

Har inte tjänstemännen på kostenheten koll på det?

Annons

– Vi håller på att titta över det nu. I dag (läs i går) i kommunstyrelsens arbetsutskott har vi haft ärendet uppe. Men några beslut om vilka kök som ska läggas ner är ännu inte tagits. Vad gäller gymnasiet ska vi tala med elevråden först. Skolmåltiderna är viktiga.

Hur många för många kök finns det?

– Det är för tidigt att säga, säger Börje Dovstad.

Tanken från början var att 30 procent av kommunens kök skulle konkurrensutsättas och privatiseras.

Hur går det med det?

– Det får vi ta ställning till sedan. Men det vore trevligt med lokala aktörer som lagar mat både till skola och äldreomsorgen.

Hur kom ni fram till 30 procent?

– Vi ville inte konkurrensutsätta allt utan tyckte att det var lagom.

Vad händer med serviceförvaltningen? I en tidigare intervju nyligen sade du att den skulle ses över.

– Det ska göras en utvärdering av den. Att den ska finnas kvar är inte hugget i sten.

Rose-Marie Axelsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons