Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kommunen köper spårvägsstallarna?

KARLSKRONA – Kanske kommunen ska köpa gamla spårvagnsstallarna eftersom inte en privat ägare lyckats göra något, säger Gerthie Olsson som är kommunalråd och ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.
– Det är ett alternativ. Vi har ju utvecklat ett område som bara ligger ett stenkast därifrån.
Karlskrona • Publicerad 13 januari 2001

Det är Gräsvik som Olsson tänker på. Idag är det flera år sedan kommunen tryckte på aktivt på fastighetsbolaget som äger den attraktiva tomten.

– Jag har inte varit i kontakt med Claesson &Anderzén på många år. De hade några idéer då om hur de skulle utveckla området, säger Gerthie Olsson. Men sedan har jag inte hört något från dem.

Annons

Kommunalrådet tycker att det borde gå att bygga fastigheter till ekonomiskt genomförbart.

– Särskilt i ett sådant attraktivt område borde det gå att göra något, säger Gerthie Olsson.

> Segdragen historia

Redan 1986 tryckte kommunen på CA fastigheter. Stoppa förfallet löd budskapet. Nu 2001 har fortfarande inget hänt. Men hur började det hela, Sydöstran rotar bland gamla tidningar och drar sig till minnes.

860101

Byggnadsfirman Claesson &Anderzén köper spårvagnsstallarna. I köpekontraktet förbinder sig fastighetsbolaget att ta hänsyn till den kulturhistoriskt intressanta byggnaden, det vill säga spårvagnsstallarna.

890412 C& bestämmer sig för att återställa stallarna i vårdat skick, främst fasad och tak. Företaget ska ta tre månader på sig.

890518 C& överklagar föreläggandet om upprustning.

1990 Länsstyrelsen konstaterar att underhåller är eftersatt.

900318 C& överklagar upprustningsföreläggandet, men får nej av lässtyrelsen.

Annons

Fallet hamnar hos regeringsrätten som inte beviljar prövningstillstånd.

930301 Länsstyrelsen beslutar att inte förklara spårvagnsstallarna för byggnadsminne. Riksantikvarieämbetet och Blekinge museum har avstyrkt byggnadsminnseförklaring.

930512 Byggnadsnämnden förlägger C& med vite på 100 000 kronor för att företaget struntat i att rusta upp tak och fasad. C& överklagar.

930909 Länsstyrelsen går på byggnadsnämndens linje.

931201 Länsrätten förordar vite. Nu vill C& bygga studentbostäder på tomten.

950509 Kommunen kontaktar kronofogdemyndigheten om indrivning av de 100 000 kronorna. Nu har taket på byggnaden störtat in.

950913 Byggnadsnämnden ger återigen länsrätten i uppdrag att begära att vitet utdöms.

960402 C& skriver till länsrätten. Projekt ska påbörjas och företaget vill att verkställandet av vites skjuts upp. ”Vi kommer att söka bygglov runt vecka 20/96.”

960422 Stadsarkitekt Claes Kindlund svara länsrätten att upprusningen av fasaden och taket inte har med bygglovsansökan att göra. Den ska genomföras ändå.

960510 C& överklagar till kammarrätten.

Annons

960616 Kammarrätten fastställer länsrättens beslut om vite på 100 000.

961009 C& får bygglov för sex radhus som ska uppföras inom fem år...

> Skrotade planerna

Claesson &Anderzén hade långt framskridna planer på att bygga radhus på tomten. Men förslaget skrotades eftersom det var ekonomiskt ohållbart.

– Det var före min tid, men vi jobbar kontinuerligt med det projektet, säger Ulf Åberg, CA fastigheters förvaltare i Karlskrona.

## Vad betyder det?

– Det måste vara ekonomiskt att bygga och det gäller att hitta rätt intressent, säger Ulf Åberg. Dessutom är vi ålagda att ha hänsyn till den tegelvägg som finns där.

Något radhusbygge är inte aktuellt igen. Åberg tror att lägenheter eller kontor kan byggas i framtiden.

## När ser vi ett konkret förslag?

– Jag har inplanerade möten om det här projektet, mer vill jag inte säga.

Mikael Bondesson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons