Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

”Kostnaderna inte viktigast för polisskolan”

KARLSKRONA Det finns inte en ort i hela Sverige som drabbats av militär förbandsnedläggning som inte varit intresserad av att få den nya polishögskolan.
– Vägledande för Rikspolisstyrelsen i val av lokaliseringsplats har varit direkt närhet till universitet. Inte bara för att få tillgång till juridisk fakultet utan också för att våra elever ska kunna umgås med andra studenter under studietiden.
Karlskrona • Publicerad 10 januari 2001

Det säger Rikspolisstyrelsens informationschef Staffan Källborg med anledning av uppgifterna i Sydöstran att Blekinge ratats som plats för den nya polisskolan.

– Vi har sett placeringen i ett mycket långt perspektiv och det är därför det lagts så stor vikt vid direkt närhet till universitet. Jag själv hade med glädje placerat en polishögskola i mitt gamla hemlän, men tyvärr, universitetsaspekten var helt avgörande, säger Källeborg.

Annons

> Karlskrona begärde inte

– Dessutom, poängterar han, kom Karlskrona aldrig in med någon formell begäran varför en prövning av Karlskrona som lokaliseringsort inte skedde. Min bedömning är dock att det inte förändrat beslutet.

Dock är det ännu inte klart om det blir just Växjö som får den nya polisskolan.

– Formellt avgörs valet av plats under första halvan av februari och det står mellan Växjö och Linköping, båda universitetsorter.

> Universitetets närhet

Det var igår som Sydöstran avslöjade att Rikspolisstyrelsen hellre satsar hundratals miljoner i nybygge än flyttar in i redan befintliga byggnader och övningsområden på Rosenholm i Karlskrona.

– Kostnaderna är självfallet viktiga, men sett i ett längre perspektiv är ändå närheten till universitet av avgörande betydelse, säger man på Rikspolisstyrelsen.

Donald Holmgren
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons