Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Krav om teaterscen på Psilanderskolan

KARLSKRONA · UDG vaknar upp igen. Esterna på Chapmanskolan och Kulturskolan ska spela teater. Amatörteaterföreningen gör nystart.
Gästspel i litet format kommer till stan.
”Skeppsgosseliv” får efterföljare i skolorna.
Karlskrona • Publicerad 7 juni 2001

Då behövs teaterscener och nu går hela kultureliten i Karlskrona samman i kravet på att Psilanderskolan ska byggas om för teaterföreställningar i mindre format när Industriprogrammet flyttar ut.Bakom önskemålet, kravet, står Ingela Gånedahl från Blekinge Bildningsförbund och länsteaterföreningen, Lars Fryksén från Karlskrona Riksteaterförening, Annika Hansson, kommunens kulturchef, Lenny Mostberg, rektor på Kulturskolan, Peter Skogsberg, teaterprojektledare i skolan, Bertil Lövgren, ordförande för teaterföreningarna i länet, Ylva Haasum, kultursekreterae i landstinget, Ulf Fembro, fristående regissör och Anna Lindgren, Karlskrona Amatörteaterförening.

Det är utbildningsnämnden i Karlskrona som fått brevet med starka önskemålet eftersom det är utbildningsnämnden som ansvarar för Psilanderhuset.

Annons

Industriprogrammets lokal kan byggas om för esteteleverna, men bör kunna hyras ut till alla andra som behöver scener, tycker brevskrivarna.

För stort och för litet

De har inventerat vad som finns av scener i stan, och det är bara Konserthusteatern som håller måttet för scenkonst. Men den är stor och dyr.

Sparresalen förutsätter att skådespelarna kör ut musikkåren, Porslinan är liten och där är det för lågt i tak för teaterbelysning liksom i den minitetater som finns överst hos esteterna i Chapmanskolans nya del.

Karlskrona är i skriande behov av en intim teaterlokal, en lada eller låda, säger brevskrivarna.

De vill gärna vara med redan när den nya teatern planeras. Därför föreslår de att en referensgrupp tillsätts.

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons