Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

"Lägg ner serviceförvaltningen"

Serviceförvaltningen är ett misslyckande. Det är dags att lägga ner den.
Måltidskostnaderna har ökat, inte minskat sedan serviceförvaltningen startade. Karlskrona ligger skyhögt över andra kommuner.
Karlskrona • Publicerad 30 maj 2013
ansvar. Jan-Olof Pettersson vill att ansvaret för skolmåltiderna förs tillbaka till rektorerna.
ansvar. Jan-Olof Pettersson vill att ansvaret för skolmåltiderna förs tillbaka till rektorerna.Foto: 

Det tycker barn- och ungdomsnämndens ordförande Jan-Olof Pettersson (FP). Han vill skapa opinion för att lägga ner serviceförvaltningen. Bakgrunden är att han tycker att verksamheten i de mjuka nämnderna i kommunen tar mycket stryk när det läggs generella besparingskrav.

– De mjuka nämnderna svarar för ungefär hälften av kommunens omsättning. Jag vill att man tittar på hur annan verksamhet organiseras och drivs för att om möjligt slippa sparkrav i de mjuka verksamheterna. Det kan handla om fastighetsförvaltning, IT-verksamhet och skolmat för att ta konkreta exempel.

Annons

Skolmaten är det han i första hand skjuter in sig på. Numera är den verksamheten samlad inom serviceförvaltningen. Det har varit ett stort misslyckande menar Jan-Olof Pettersson som vill föra tillbaka ansvaret för skolmåltiderna till rektorerna ute på skolorna.

– Sedan kan vi jobba med att hitta samordningsvinster.

Jan-Olof Pettersson tar måltidskostnaderna till stöd för att serviceförvaltningen till stor del är ett misslyckande. Totalt har barn- och ungdomsnämnden kostnader på 70 miljoner för maten i skolan. Förvaltningen har jämfört kostnaderna med jämförbara kommuner och konstaterar att Karlskrona ligger klart högst. 6 239 kronor per elev och år för skolmaten.

Oppositionsrådet Patrik Hansson tycker däremot inte det är någon bra idé att lägga ner serviceförvaltningen.

– Jag tycker det låter som ett desperat förslag. Jag tror inte det stämmer att kostnaderna för skolmaten ökat. Det är en myt. Jag menar att det är ganska tydligt att serviceförvaltningen sparat åtskilliga miljoner åt Karlskrona kommun. Petterssons utspel är en spegling av att femklövern inte gett skolan och andra verksamheter tillräckligt med pengar och så försöker man hitta andra lösningar, säger Patrik Hansson.

Kurt Karlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons