unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Landstigning på besöksmål stoppas

Statens fastighetsverk stoppar nu allmänheten från att besöka Basareholmen.
Anledningen är att det finns hälsorisker att vistats på ön.
Basareholmen.
Basareholmen.

”Statens fastighetsverk kommer vidare som fastighetsägare i nuläget inte att medge någon organiserad besöksverksamhet på ön. Skälet för avrådan är risk för hälsa och säkerhet”, skriver fastighetsägaren i ett brev till Karlskrona kommun.

Under 2018 stannade den nya Hop on Hop off–båten på Basareholmen i Karlskrona.

Eftersom det finns höga halter av gift i marken på ön var vissa områden avspärrade under förra året när allmänheten kunde besöka Basareholmen.

Men under 2019 stoppas nu alla besök.

”Ett stort antal miljöundersökningar har genomförts på ön under 2010-talet och det har konstaterats att det på ön finns mycket kraftiga förorenade områden med risk för hälsa och säkerhet”, skriver Statens fastighetsverk.

Under 2010-2011 genomfördes sanering på ön.

Föroreningarna kommer från kruttillverkningen som tidigare fanns på Basareholmen.

”SFV kommer, tillsammans med berörda aktörer och tidigare verksamhetsutövare, att ta ställning till fortsatt hantering av Basareholmen”, skriver Statens fastighetsverk.

Läs mer