Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledande politiker vill fördela om skolpengar

Gör om modellen för fördelning av pengar till de kommunala grundskolorna. Den nuvarande missgynnar de små skolorna.
Karlskrona • Publicerad 14 maj 2013
Foto: 

Det skriver två av kommunens tyngsta skolpolitiker, Jan-Olof Pettersson (FP) och Niclas Platow (M), ordförande respektive 1 vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Kravet förs fram i ett öppet brev med anledning av att kommunens rektorer just nu sitter och svettas över sparkrav för att få budgeten för 2013 att gå ihop. De vill att det görs en snabbutredning om systemet för hur pengarna fördelas mellanskolorna.

Annons

– En skola som har 25 elever får 25 X 50000 kronor och en skola med 400 elever får 400 X 50000 kronor. Det är inte rimligt eftersom för de första eleverna i mycket hög grad går till fasta kostnader, säger Niclas Platow.

Han vill att det nu görs en utredning om vad som är en bra skola. I nästa steg måste man se till att alla skolor oavsett storlek får de resurser som krävs för att leva upp till det.

I det sammanhanget vill Platow och Pettersson också titta på om den totala ramen för skolan är tillräcklig.

– Jag är trött på mottot att medlen går före målet. Intrycket efter kontakterna ute på skolorna är att tilldelade medel inte är tillräckligt för att driva den verksamhet som krävs. Nu får vi börja med att titta på om den totala ramen behöver utökas eller om det går att göra omfördelning. Det finns ju en del av den miljard som nämnden har att röra sig med som inte går till skolan, säger Niclas Platow.

Kurt Karlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons