Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Litauer åker ut efter stöldturné

KARLSKRONA Det blev fängelse och därefter utvisning på fem år för det unga litauiska par som greps på Verkö i maj i år – med stöldgods för närmare 100.000 kronor i bilen.
Karlskrona • Publicerad 28 juni 2001

Gränspolisen blev misstänksam mot makarna eftersom de hade lika mycket pengar på sig som när de reste in i landet, som turister, en vecka tidigare – och samtidigt hela bilen full med märkeskläder och cd-spelare.

Det fanns inte kvitto på någonting, och heller inga emballage.

Annons

Flera cd-spelare låg gömda inne i ett dammsugarskal.

Under förhören de närmaste veckorna drabbades såväl mannen som kvinnan av minnesförluster och alla möjliga mystiska sjukdomar som läkarna senare inte kunde finna några spår av vid sina undersökningar.

Därför kunde paret inte hjälpa polisen med mycket mer än att de handlat kläderna i olika affärer ”någonstans”, och köpt cd-spelarna av okända ryssar och polacker på parkeringsplatser och utanför bensinmackar ”någon annanstans”.

Och en del saker hade hamnat i deras bagage utan att de själva hade någon aning om hur.

> Små omständigheter

Den 25-åriga kvinnan är lågavlönad och hennes make är nyligen utsläppt efter ett sexårigt fängelsestraff för grova stölder i hemlandet, och har inget jobb.

För att kunna semestra en vecka i Sverige hade de bland annat pantsatt sina vigselringar.

De kunde visa upp tusen kronor när de reste in i landet – och lika mycket hade de alltså när de skulle resa ut igen.

– Jag hade gömt undan andra pengar i bilen (f ö en gammal polisbil), hävdade mannen vid rättegången.

> Stölder utmed resrutten

Annons

De cd-spelare som hittades i parets bil var nystulna i företrädesvis Kalmar och Karlskrona. Några av dem på Dragsö, där paret hade observerats intill en av de hemsökta bilarna bara timmarna innan de sedan greps.

– Tillfälligheter, menade mannen vid rättegången – där han också medgav att han dömts i Sverige tidigare, för stöld.

Men nu vandrade han den smala vägen.

Tingsrätten satte inte någon större tilltro till paret – som nu får tillbringa ytterligare några veckor i fängsligt förvar i Sverige, innan de utvisas ur de Schengenanslutna länderna på fem år.

Björn Mogreen
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons