Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Litauerna utvisas på tre år

KARLSKRONA De tre stöldmisstänkta litauer som frigavs i samband med rättegången i förra veckan får varken det misstänkta stöldgodset eller något skadestånd hemskickat till sig.
I går dömdes de alla för häleriförseelse – två av dem till fängelse och en till dryga böter.
Samtidigt förbjuds två av dem återkomma till Sverige de närmaste tre åren.
Karlskrona • Publicerad 17 mars 2001

När de tre litauerna greps på Verkö i februari i år hade de misstänkt stöldgods för uppemot 80.000 kronor i bilen; företrädesvis kläder, skor och hygienartiklar.

De hade inte kvitton på något, och i en del kläder återfanns dessutom rester av sönderklippta stöldlarm.

Annons

En besvärande omständighet var också att de tre litauerna fått sin bil noga genomgången vid en norsk gränsstation någon vecka tidigare, efter misstanke om narkotikasmuggling, och då hade de inte haft mycket av värde i den.

Inte heller mer än cirka 7.000 kronor tillsammans att resa, bo och äta för.

> Letade svartjobb

Men i polisförhören och vid rättegången förnekade de tre männen, varav två uppgav sig arbetslösa och den tredje en mycket framgångsrik videodirektör, alla brottsanklagelser.

De hade köpt godset på realisationer, de hade haft gömda pengar som de aldrig visat upp för de norska gränspoliserna – och de hade dessutom fått låna pengar av landsmän i Norge.

Därför hade de inte behövt vända på kronorna.

Men huvudsyftet för resan, uppgav de, hade egentligen inte varit att shoppa utan att leta upp lönande sommarjobb på den norska landsbygden, för kamrater i hemlandet.

> ”Föga trovärdigt”

Att köra flera hundra mil, över Finland, för en sådan rekognosering mitt i vintern var en av de omständigheter, visar gårdagens dom, som tingsrätten inte riktigt köpte.

Och, skriver tingsrätten, även om det inte till fullo kan anses utrett att det beslagtagna godset åtkommits genom brott, så kan det på mycket goda grunder ändå antas att så är fallet – vilket de tre tilltalade också måste varit medvetna om.

Annons

Ändå kastar de till exempel alla kvitton innan de ska lämna landet. Eller vägra uppge namnen på dem som skulle kunna styrka deras påståenden.

Det talar heller inte till två av de tre litauernas fördel att de nyligen båda dömts för liknande brottslighet i Stockholm., och en av dem också suttit i österrikiska och litauiska fängelser för stölder.

> Redan hemma

De tre dömdes alltså i går för häleriförseelse, vilket dels innebär att den stora merparten av de beslagtagna godset blir kvar i Sverige, och förverkas.

Samtidigt undanröjer det trions möjligheter att få skadestånd.

Två av dem döms till en månads fängelse vardera, ett straff som anses avtjänat med den tid de suttit häktade, samt till utvisning på tre år.

Den tredje döms till 150 dagsböter.

De tre flögs hem till Kaunas redan dagen efter rättegången.

Björn Mogreen
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons