Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Litauiskt par på stöldturné

KARLSKRONA Efter en vecka i Sverige hade det unga litauiska paret lika mycket pengar på sig som när det reste in i landet.
Trots att deras bil dessutom var fullastad med cd-spelare och kläder för närmare 100.000 kronor.
Paret har nu drabbats av besynnerliga sjukdomar och minnesförluster, men förnekar bestämt att de är tjuvar.
I går kom åtalet för stöld, alternativt häleri.
Karlskrona • Publicerad 15 juni 2001

Det är framför allt den 25-årige mannen som under veckorna i svenskt häkte uppgivit att hans alla sjukdomar gör det omöjligt för honom att minnas och förklara.

Förklara varför tilll exempel nystulna cd-spelare gömts i dörrarna på hans bil, för övrigt en gammal litauisk polisbil(!), samt inne i en dammsugare i kofferten.

Annons

Han berättar att han har astma, tbc, hjärtfel, hjärnskador etc som gör att hans minne bara består i några dygn.

Han kan inte förstå varför de svenska läkarna nu påstår att de inte hittar några som helst fel på honom.

Även hans 24-åriga hustru påstår att hon lider av minnesförluster – och hittills har attackerna kommit just som hon ska höras om alla nya kläder polisen hittade i makarnas bil.

Märkeskläder för 10.000-tals kronor – trots att makarna bara kunde visa upp en tusenlapp när de reste in i Sveriga, via Verkö, veckan innan de greps. Och alltså hade lika mycket kvar i plånboken när de skulle resa ut igen.

– Jag minns inte, upprepar kvinnan, som är kassörska i hemlandet och tjänar 1500 kronor i månaden.

Maken lever huvudsakligen på socialbidrag. Nyutsläppt efter ett sexårigt fängelsestraff för grov stöld i hemlandet har han svårt att få jobb.

> Erbjöds fynd på fynd

– Vi hade sparat ihop lite pengar och pantat våra vigselringar, vi hade mer pengar på oss än dem vi visade upp vid inresan, berättar nu mannen.

Var han än var i Sverige, och han kan inte dra sig till minnes var, kom okända män fram och frågade om han ville köpa billiga cd-spelare.

– Och eftersom jag kunde göra en hacka på dem hemma slog jag till. Jag hade inte en tanke på att de kunde vara stulna, säger han.

Annons

Bland annat köpte han en exklusiv cd-spelare som stulits ur en bil på Chapmansplan i Karlskrona; en cd-spelare värd 11.500 kronor för bara 300 kronor.

Även andra cd-spelare han köpte lite runt om i landet visade sig i efterhand komma från bilinbrott huvudsakligen i Karlskrona- och Kalmartrakten.

> Dömd i Sverige förut

Den 25-årige mannen var i Sverige första gången redan som 18-åring.

Då dömdes han i Malmö, för stöld.

Men även detta visade han sig vid de nyligen avslutade förhören har glömt.

– Vi reste till Sverige för att jag ville visa min hustru hur vackert det är här – och för att köpa lite kläder och presenter åt våra vänner därhemma. Allt vi hade i bilen har vi köpt ärligt och i god tro, bedyrar mannen, djupt olycklig för alla slängda kvitton och alla frustrerande minnesluckor, orsakade av sjukdomar och enstaka maffiaöverfall och fall från träd.

Åklagaren kommer att yrka på ett kortare fängelsestraff för makarna – och därefter en Schengenutvisning på flera år.

Det blir rättegång i nästa vecka.

Björn Mogreen
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons