Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Lokala gubbar lockar i midsommar: ”Fler vill veta var bären kommer ifrån”

För två år sedan var jordgubbarna hos Magnus Henriksson i Rödeby slut innan midsommar – i år hinner de precis mogna. Med knappt en vecka kvar till midsommar, påbörjades plockningen i helgen.
RÖDEBY • Publicerad 14 juni 2020
Något senare än vanligt är de, men nu mognar jordgubbarna hos Magnus Henriksson i Rödeby.
Något senare än vanligt är de, men nu mognar jordgubbarna hos Magnus Henriksson i Rödeby.Foto: Hanna Franzén, Mattias Mattisson

– De är litet senare än normalt. Men det brukar variera. En del år har det varit väldigt tidigt. Som för två somrar sedan, då hade vi självplockning innan midsommar, och jordgubbarna var i stort sett slut till midsommarhelgen. Ibland går det för fort, men när det är så här kall väderlek mognar de inte så fort, säger Magnus Henriksson.

Han har odlat jordgubbar i närmare 30 år. I år blir det ingen självplockning förrän efter midsommar, men det går att köpa jordgubbar hos Magnus Jordgubbar, som han kallar sin verksamhet.

Cirka 25-30 000 liter jordgubbar årligen, blir det i Magnus Henriksons familjeföretag i Rödeby.
Cirka 25-30 000 liter jordgubbar årligen, blir det i Magnus Henriksons familjeföretag i Rödeby.Foto: Hanna Franzén, Arkiv
Annons

– Ja, vi plockar för att sälja själva nu, fram till midsommar. Vi började på ett förstaårsland, plantor vi satte till den här sommaren.

– Det ska ju bli varmt och soligt, så jag tror det blir bra. En del år kan man plocka varje dag, men vissa år, om det inte är så varmt, mognar bären långsammare, och man måste ibland vänta fyra dagar mellan plockningarna. Men det är bra om det inte är så varmt, då vill fler plocka själva än om det är soligt och alla vill vara på stranden, säger Magnus Henriksson.

Det brukar kunna bli ungefär 25-30 000 liter jordgubbar varje sommar, men undan för undan utökar han något. I år är det bär av sorten Hanoi som nu mognar i Rödeby, där han har sin odling. Att på förhand veta exakt hur mycket gubbar det blir, och när de mognar är svårt.

– Allt ska ju stämma. Vi har bara sorter som mognar tidigt, jag har haft Rumba också. Men, det kan bli frost, det kan komma vildsvin...

Nu är årets jordgubbsskörd på gång.
Nu är årets jordgubbsskörd på gång.Foto: Hanna Franzén, Arkiv

Han märker att allt fler vill ha svenska jordgubbar, och även självplockningen ökar successivt.

– Man vill veta var bären kommer ifrån, och köpa närodlat hos mindre odlare, det märks nu. Jag har satt litet mer plantor i år, så nästa år blir det mer.

— Och i år, när Lövmarknaden är inställd, tror jag vi kan sälja mer hemomkring – om de bara hinner mogna. Det ska ju bli kring 20 grader, och sol, så slår det inte om precis så blir det bra.

Ingen midsommar utan jordgubbar – i år blir det ingen Lövmarknad, så Magnus Henriksson tror efterfrågan på hans nyskördade gubbar kommer att öka.
Ingen midsommar utan jordgubbar – i år blir det ingen Lövmarknad, så Magnus Henriksson tror efterfrågan på hans nyskördade gubbar kommer att öka.Foto: Mattias Mattisson, Arkiv

Brukar du ta in bärplockare?

– Inte så många, eftersom vi bara plockar till egen försäljning. Men vi har en del utlandsfödda, som bor här omkring, som plockar. Det börjar för övrigt bli ett problem för odlare att hitta plockare. Dels för att svenska kronans skull, men dels också för att de som kommer från Polen och andra ställen får andra jobb. Fast i år har det varit flera ungdomar hört av sig, jag har aldrig varit med om att så många vill komma och plocka.

Vad har du sagt till dem?

Annons

– Jag har så svårt att säga nej, för jag tycker det är så roligt när de ringer. Jag har inte kunnat lova någon något, men jag skriver upp dem, och har sagt att om det ringer folk och vill köpa, och jag behöver plockare, så ringer jag. Och det kommer alltid att behövas på torsdag och midsommarafton. Midsommar är ju jordgubbar för många. Fast, det är svårt att veta i år, så mycket är annorlunda.

Hur blir dina jordgubbar i år?

– Jag provsmakade dem jag satte till den här sommaren – och de är jättegoda, stora och fina.

Carole Tärnudd
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons