Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Lokala profiler – det bästa och sämsta med Karlskrona!

Vare sig de är bra eller dåliga har de flesta åsikter kring staden de kommer från eller bor i.
Vi har frågat lokala profiler, och folk på stan, vad de tycker är det bästa – och det sämsta – med Karlskrona.
KARLSKRONA • Publicerad 4 september 2018
Från vänster överst; Jeanette Olsson, Tobias Karlsson, Lisa Syrén, Per Hjalmarsson och Annika Myhre.
Från vänster överst; Jeanette Olsson, Tobias Karlsson, Lisa Syrén, Per Hjalmarsson och Annika Myhre.Foto: Mattias Mattisson
Jeanette Olsson.
Jeanette Olsson.Foto: Mattias Mattisson

Jeanette Olsson, 29 år. Uppvuxen i Jämjö och bor nu i Karlskrona. Förutom att vara festivalgeneral för Live Green arbetar hon som boendehandledare inom funktionsstödsförvaltningen.

Bästa:

Annons

– Här är soligt och det blåser från alla håll och kanter. Det är det som jag tycker bäst om med Karlskrona, för det innebär att vi har frisk luft från vårt fina hav runt omkring oss. Annars tycker jag att Karlskrona är bra på att försöka hitta på saker till de som bor här. Det är ingen död stad utan det anordnas mycket evenemang och happenings, särskilt under sommaren, och kommunen går in med pengar.

Sämsta:

– Jag kan tänka mig att de flesta säger parkeringarna, och det kan jag också tycka. Det behövs fler smarta lösningar. Det känns inte turistvänligt när det är svårt att veta var man får parkera och hur det funkar. Det är även svårt för de som inte åker buss så ofta att veta hur det funkar med betalningen. Jag tycker också att det skulle vara billigare, inte bara för ungdomar utan även för vuxna, för att få fler att vilja åka kollektivt. Sedan tycker jag att det är katastrof vad gäller handikappanpassning. Det är så många som exkluderas från centrum och inte kan komma in i sina favoritaffärer eftersom det inte får monteras rampar på k-märkta trappor och liknande. Där ligger vi efter.

Pär Hjalmarsson.
Pär Hjalmarsson.Foto: Mattias Mattisson

Pär Hjalmarsson, 48 år. Uppvuxen i Rödeby, bor i dag i Karlskrona. Krögare.

Bästa:

– Just nu är vädret det bästa, men annars skulle jag nog säga alla besökare och turister. Det är roligt när man kan visa upp sin stad för omvärlden och det blir fler nya ambassadörer som kan prata gott om den. Det känns som att förutsättningar för turismen och besöksnäringen har förbättrats, och att det blir lite bättre från år till år. Det finns mer att önska, men vi är på rätt väg. Det jag skulle önska är att man fortsätter på inslagen väg och bygger så som man vill ha det, som på Ronnebygatan och Borgmästaregatan. Gör det mer genomtänkt, publikt och attraktivt. Till exempel saknas det offentliga toaletter och man borde installera dricksfontäner som man har i USA.

Sämsta:

– Att det är så mycket nedskräpning inne i stan. Det är fimpar, snus, tuggummi och annat på gator och torg och i parker. Det är egentligen allas ansvar att hålla rent, men jag tycker att man skulle införa böter på nedskräpning, precis som i Singapore. Det är kanske tufft, men det finns ingen anledning till att slänga på marken när det finns så många soptunnor.

Annika Myhre.
Annika Myhre.Foto: Maths Olsson

Annika Myhre, 38 år. Uppvuxen i Bostorp utanför Rödeby, bor i dag i Stockholm. Arbetar som reseskribent och jurist.

Bästa:

Annons

– Det bästa med Karlskrona är närheten till vattnet och att staden är så oerhört bildskön. Jag älskar att staden har lyckats ta tillvara på sin historia som marin flottbas. En av de första sakerna jag gör när jag kommer hem (ja, jag kallar det fortfarande hem trots att jag flyttade ut från staden för 19 år sedan) är att ta en promenad runt Stumholmen. Där finns allt jag älskar med Karlskrona koncentrerat på en och samma plats: det marina historietemat, havet och ö-livet.

Sämsta:

– Det sämsta med Karlskrona för mig personligen är de kassa kommunikationerna till och från staden. Jag åker ofta tåg med barnen mellan Stockholm och Karlskrona och har tappat räkningen över hur många gånger det har varit strul med tågbytena vid Alvesta och Emmaboda. Sådant blir väldigt frustrerande för en småbarnsfamilj. Jag väntar med spänning på att det någon gång lanseras ett snabbtåg till och från huvudstaden.

Tobias Karlsson.
Tobias Karlsson.Foto: Staffan Lindbom

Tobias Karlsson, 37 år. Uppvuxen i Spandelstorp. Bor i dag i Flensburg, men har sommarhus på Hasslö. Är rankad som en av världens bästa försvarsspelare i handboll och är lagkapten för Flensburg-Handewitt.

Bästa:

– Jag har alltid varit väldigt förtjust i närheten till vattnet som Karlskrona erbjuder. Det är verkligen vatten på alla håll och kanter. Det har jag också känt att jag saknat när jag flyttat till andra platser och inte bott vid vattnet. Jag tänker på det varje gång jag är hemma. Det sitter djupt i mig. Det är svårt att förklara för andra som inte vuxit upp med det – hur speciellt det är.

Sämsta:

– Med lite hänsyn till att jag inte har bott i Karlskrona sedan 2002 – jag vet att det har förändrats lite sedan dess– men utifrån gamla erfarenheter tycker jag att man är dålig på att utnyttja det fina läget. Att det byggts attraktioner som hotell och restauranger som inte ligger vid vattnet. I stället ligger några av de bästa restaurangerna vid torget. Det känns som att man inte riktigt förstått värdet av stadens fina läge. Men jag är beredd på att skriva under på att det är på väg att hända något där och att man är på rätt väg.

Lisa Syrén.
Lisa Syrén.Foto: Mattias Mattisson

Lisa Syrén, 63 år. Född i Linköping och uppvuxen i Mjölby. Sedan sju år tillbaka bor hon på Björkholmen. Arbetar som radioprogramledare och driver eget medieföretag.

Bästa:

Annons

– Närheten till havet och vädret är fantastiskt. Jag är också intresserad av stadens spännande historia och dess betydelse för Sverige i äldre tid. Och så Björkholmen förstås.

Sämsta:

– Det är väl kanske blåsten, vintern och parkeringssituationen. Jag tycker inte heller att Karlskronas världsarv vårdas som det borde. Det finns en brist på driftiga politiker som vill vårda stadens historia och världsarv. Eftersom jag är engagerad i Björkholmens byalag får jag en annan insyn. Det är långa beslutsvägar och brist på politiska visioner och riktig vilja. Jag bodde länge i Växjö och där samarbetade politikerna mer för att få saker och ting gjorda.

Matilda OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons