Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Mal utlämnad till polisen

Migrationsverket har nu lämnat över ärendet med treårige Mal till polisen, som med tvång kan föra familjen ut ur landet.
Blekinge • Publicerad 5 december 2014
Treårige Mal lider av flera cp-skador, som han fick på grund av syrebrist vid födseln i Kosovo. Han har stora luftvägsbesvär, livshotande kräkningar och sond inopererad i magen. Mamma Lindita och pappa Mohamet vakar över honom dygnet runt. Foto: Maths Olsson
Treårige Mal lider av flera cp-skador, som han fick på grund av syrebrist vid födseln i Kosovo. Han har stora luftvägsbesvär, livshotande kräkningar och sond inopererad i magen. Mamma Lindita och pappa Mohamet vakar över honom dygnet runt. Foto: Maths Olsson

Sydöstran har tidigare berättat om treårige Mal, en svårt cp-skadad pojke som bor i Karlskrona. Läkare i såväl Kosovo som Sverige har intygat att Mal inte kan få den vård han behöver i hemlandet Kosovo. Enligt Mia Olsson Engman, barnläkare på Blekingesjukhuset, finns risk att Mal inte ens överlever flygresan till Kosovo. Ändå har Mal och hans familj nekats uppehållstillstånd i Sverige.

Migrationsverket har dessutom registrerat familjen på en spärrlista, som förbjuder dem att resa in i nästan alla europeiska länder.

Annons

Nu har Mals föräldrar fått skriftligt beslut från Migrationsverket, som meddelar att de överlämnar familjens ärende till polisen. Det berättar Mals mamma Lindita Osmani för Sydöstran. Migrationsverket uppger att polisen nu ska verkställa myndighetens beslut om att familjen ska utvisas, och att beslutet inte kan överklagas.

– Det är oacceptabelt. Vi kom till Sverige för att rädda vår sons liv, säger en förtvivlad Lindita Osmani till Sydöstran.

Stefan Torstensson, polisinspektör och handläggare av verkställighetsärenden, har ännu inte fått beslutet på sitt bord.

– Får vi in ett sådant ärende måste vi verkställa det. Vi rår inte över besluten, säger Stefan Torstensson till Sydöstran. Polisen får i dessa lägen använda tvång, påpekar han.

Men om ett barn är svårt sjukt och riskerar livet i och med resan?

– Då kan vi se till att läkare följer med på planet.

Krävs inte läkares medgivande att bära ut med tvång i ett sådant här fall?

– Nej. Bara när det gäller psykvårdslagen har läkare har rätt att tvångsinskriva . Däremot kan vi behöva kommunicera med läkare om behov av extra medicin, säger Stefan Torstensson.

Men det är inte bara för polisen att direkt gå och knacka på hos familjen Osmani och tvinga dem att lämna landet.

– Inte i sådana svåra fall. Vi måste först stämma av med Inrikesministeriet i Kosovo så att de är beredda att ta emot familjen. Det dröjer minst en månad innan vi får klartecken därifrån, säger Stefan Torstensson.

Annons

Är det praktiskt omöjligt att tvinga ut pojken och hans familj, och om det ytterst innebär en fara för pojkens liv, har polisen dock möjlighet att göra en anmälan om verkställighetshinder, enligt Stefan Torstensson.

Ebba Blume

Fakta

Detta har hänt

Mal Osmani är tre år och svårt cp-skadad. Han sitter i rullstol och kan varken äta eller andas normalt.

För 2, 5 år sedan kom han och hans föräldrar till Karlskrona. Skälet var att Mal inte får tillgång till i den vård han behöver i hemlandet Kosovo.

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons