Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Manda startade podd efter makens självmord: ”Jag såg inga varningstecken”
När maken begick självmord och lämnade sin familj i chock och förtvivlan, började hans fru Manda Ersgård reflektera över hur svårt människor kan ha att möta personer som drabbats av en stor förlust.
Nu har hon startat en podd, Var god sörj, där hon bjuder in gäster att berätta sin historia. Responsen har inte uteblivit. Tvärtom. Det är mycket igenkänning och att höra andra spegla ens egna upplevelser kan vara både tröstande och läkande.
KARLSKRONA • Publicerad 11 mars 2023 • Uppdaterad 6 juli 2023

Manda Ersgård är både journalist och barnmorska och hennes man, Jock Millgårdh, jobbade bland annat med teve och film. Jock var bland annat med och skapade tevesuccéer som Ensam mamma söker, Farmen och Körslaget.

Hon tillbringade en del av sin uppväxt i Karlskrona, där hennes pappa jobbade som journalist. Fortfarande ser hon tillbaka på dessa år med värme.

Annons

– Jag har bara goda minnen från tiden i Karlskrona, det var en så fin stad, och några skolkamrater och vänner från Karlskrona har jag kontakt med via Facebook. Jag kommer väl ihåg dagiset på Trossögården och Rosenfeldtsskolan där jag gick.

Numera är Manda Ersgård bosatt i Stockholm där hon arbetar som barnmorska. Hon har också plockat upp sitt andra jobb, som journalist, genom att bland annat starta podden Var god sörj, som man kan hitta och lyssna på där det finns poddar, till exempel Spotify.

Vintern 2019 tog maken Jock Millgårdh, känd tevemakare, sitt liv och lämnade sina närstående, kollegor, vänner och alla andra som kände honom i chock. Det ofattbara hade hänt, men varför? Han lämnade inget brev efter sig för att ge en förklaring till varför han valt att ända sitt liv.

– Döden knackade på min dörr och jag blev änka. Jag såg inga varningstecken. Han var nästan alltid glad till sitt sätt, positiv och snäll, minns Manda Ersgård.

– Han månade mest om andra och sa inte så mycket om hur han själv mådde. Jag visste ingenting, jag förstod ingenting, plötsligt stod jag ensam där med tre barn, 10, 13 och 15 år gamla, och ekonomiska problem, som jag inte kände till dessförinnan. Länge efter kontrollerar jag mina konton flera gånger om dagen för att vara säker på att pengarna inte försvunnit.

”Jag såg inga varningstecken. Han var nästan alltid glad till sitt sätt, positiv och snäll.”
Manda Ersgård

När Jock dog blev hans efterlevande varse hur svårt människor kan ha att möta personer som drabbats av en stor förlust.

– En del var så ledsna att att jag kände att jag borde tycka synd om dem istället. Så här i efterhand kan jag nästan tycka det var lite dråpligt. Men vi hanterar sorg olika. Omgivningen kan känna sig vilsen, en del vågar inte säga någonting. Kanske till och med undviker den som är i sorg. Och det är nog det värsta man kan göra. Jag skulle vilja uppmana människor att stiga fram, våga fråga den som drabbats av sorg, en vänlig klapp på axeln kan räcka, säger Manda Ersgård.

Hon kom i kontakt med andra människor som kunde vittna om samma osäkra bemötande hos omgivningen. Hon började förstå vikten av att få prata om sin sorg.

– Ibland är det bara det som behövs, i den stunden. Samtidigt måste man respektera om man säger: jag orkar inte prata om det, inte i dag. Det är inte en avspisning, utan bara ett konstaterande. Så var inte rädd att fråga och ta kontakt.

Nya avsnitt i podden släpps varje fredag. Manda Ersgård betonar att det är de som medverkar som har ordet, de få berätta om sina erfarenheter helt fritt.

– Det handlar inte bara om dödsfall. En kvinna fick hjärtstopp, men räddades och vaknade upp. Hon beskriver hur hon lever sitt liv i dag, hur erfarenheten av dödens närhet påverkar hennes vardag i dag. Skilsmässor, psykisk ohälsa, missbruk, långvarig sjukdom – sorg och förlust kan ta sig olika uttryck. Det behöver inte vara att någon avlidit.

”Podden handlar inte bara om dödsfall. En kvinna fick hjärtstopp, men räddades och vaknade upp. Hon beskriver hur hon lever sitt liv i dag.”
Manda Ersgård

Sorgen efter maken Jock är alltid närvarande. ”Som en liten kompis” som Manda kallar det.

– Den kan dyka upp utan förvarning, det kan vara musik, en doft, som triggar den.

Men minnena är ju inte bara mörka. När hon ser tillbaka på livet med Jock så innehöll det också mycket skratt och glädje och värme och inte minst, kärlek.

– Vi, jag och barnen och alla som kände Jock, kan skratta åt minnen, tokiga saker, man trodde inte att man fick skratta så mycket. Skratt och humor måste få vara en del av sorgen för att man ska kunna överleva.

”Skratt och humor måste få vara en del av sorgen för att man ska kunna överleva.”
Manda Ersgård
Manda Ersgård med maken Jock Millgårdh. Efter makens självmord 2019 blev Manda ensam med tre barn och en outsäglig sorg.Foto: Privat

När Jock gått bort slöt omgivningen upp kring den chockade familjen. Föräldrar på barnens skola kom med mat. Mandas mamma och bästa väninnan var på plats hela tiden. Kollegor och vänner kom med kaffe och te, matkassar, blommor och fixade städhjälp.

– Vi fick några doftljus som jag fortfarande köper, för doften får mig att minnas denna värme, empati och omsorg vi mötte. Det är något jag skulle vilja uppmana människor att göra, i synnerhet om det är barn i familjen, ställ en lasagne eller liknande på trappan om ingen öppnar. Gör det förutsättningslöst, för det kan vara oerhört betydelsefullt. Jag hade kompisar som kom hem och satte upp hyllor och garderober och hjälpte till med en massa praktiska saker.

”Vi fick några doftljus som jag fortfarande köper, för doften får mig att minnas denna värme, empati och omsorg vi mötte.”
Manda Ersgård

Det har nu gått fyra år sedan Jock dog och tanken att starta en podd har växt med tiden.

– Jag har ju jobbat med tidningar och teve och första avsnittet, som handlar om min berättelse. Alla program spelas in i en studio. Sedan dröjde det inte länge förrän teve hörde av sig och gjorde en intervju. Sedan har det rullat på, jag har fått mycket respons, inte minst i form av mejl. Jag har bjudit in gäster att berätta om sina upplevelser av sorg. Ingen sörjer på samma sätt, även om det finns igenkänning.

När Manda Ersgård kände sig stark nog att gå tillbaka till jobbet som barnmorska förberedde hon sina arbetskamrater genom att skriva ett brev.

– Jag skrev att jag var samma person som innan och att om de ville så gick det bra att ställa frågor, att prata om det som hänt. Många, inte bara mina närmaste kollegor, berättade efteråt att det brevet hade betytt mycket. Om jag inte hade skrivit det hade de kanske inte vågat närma sig mig och ställa frågor . På många sätt är sorg ett tabubelagt ämne, och man är rädd för att tränga sig på, att bli avspisad för att man ”lägger sig i”. Om jag ska ge tips till hur man kan bemöta en människa i sorg så är det i första hand: våga fråga, ring förutsättningslöst, utan att förvänta dig att den som sörjer ringer tillbaka, ring igen. Mat, biobiljetter, blommor – i synnerhet om det finns barn i den drabbade familjen så är det oerhört betydelsefullt. Ta det inte personligt om den drabbade säger: jag orkar inte prata om det, vi kan prata en annan dag.

”Varje gång jag gjort en intervju känner jag att jag fått ett stort förtroende som ska vårdas väl och respektfullt. Nästan som en hemlighet.”
Manda Ersgård

Berättelserna i podden berör inte bara lyssnarna utan också Manda Ersgård själv.

– Varje gång jag gjort en intervju känner jag att jag fått ett stort förtroende som ska vårdas väl och respektfullt. Nästan som en hemlighet.

Här kan du lyssna på podden Var god sörj:

https://feeds.acast.com/public/shows/63ad5ebf3483dd0011b69f52

Mår du dåligt och har självmordstankar eller är du orolig för en närstående? Det finns hjälplinjer och telefonnummer att kontakta. När liv är akut i fara, ring larmnumret 112! På 1177 fick också många kontaktuppgifter.

https://mind.se/hitta-hjalp/sjalvmordslinjen/

https://www.1177.se/Blekinge/liv--halsa/psykisk-halsa/att-soka-stod-och-hjalp/rad-och-stod-pa-chatt-och-telefon-vid-psykisk-ohalsa-och-beroende/

https://www.jourhavande-medmanniska.se

https://www.1177.se/Blekinge/hitta-vard/?caretype=&q=ungdomsmottagning&region=10&location=Blekinge+län&s=rel

Profil

Manda Ersgård

Ålder: 52

Bor: i Stockholm

Aktuell: med podden Var god sörj

Yrke: barnmorska och journalist

Familj: tre barn och en katt

Äter helst: ost

Dricker helst: ginger beer, och sjukt mycket kaffe

Läser och tittar på: deckare

Lyssnar: gärna skånsk hip hop eller Miriam Bryant (henne skulle jag vilja intervjua)

Drömresa: Irland

Lottie HåkanssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.