Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Marinens grabbar är redo

KARLSKRONA – Ett stycke historia som vi är stolta över att få medverka i. Det säger örlogskaptenen Karl Henriksson, Karlskrona, som är förbandschef för svenska marinens första internationella insatsstyrka. Färdigutbildad och klar i marinstaden Karlskrona.
Karlskrona • Publicerad 9 mars 2001

I går kväll berättade han om arbetet med styrkan och de uppgifter den ska genomföra. Det skedde under ett möte på Sjöofficersmässan och notabelt är att hela insatsstyrkans stab består av garvade officerare från Karlskrona.

– Men annars är vi folk från hela landet, experter från skilda verksamheter som specialutbildats för att vi ska kunna genomföra ålagda uppgifter, säger Karl Henriksson.

Annons

Hittills har insatsstyrkan specialtrimmats till havs under ett par veckor och getts teoretiska kunskaper i tre. Styrkans officiella namn är IM 01/Swenarap (Insatsstyrka Marin nummer 01 Swedich navy rapid forces) och består av två minröjningsfartyg, ett stödfartyg och två fjärrstyrda minröjningssvepare. Bland personalstyrkan på 131 personer finns en röjdykargrupp på tolv man. Totalt har marinledningen i Karlskrona kontrakterat 140 personer för specialutbildning till den internationella insatsstyrkan.

– Avsikten är att vi ska kunna sättas in i farvatten var som helst i hela Europa med en beredskapstid på 30 dagar. Och där är vi nu, styrkan står insatsklar och det är FN som blir uppdragsgivare men det är regeringen som ger startorder om det skulle bli aktuellt framöver, konstaterar Karl Henriksson.

I huvudsak handlar eventuella internationella insatser om minröjning av samma typ som marinen hjälpt de baltiska staterna med under olika perioder.

Donald Holmgren
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons