Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Matsalen på Törnströmskagymnasiet kan stängas

Skolmatsalen på Törnströmska gymnasiet hotas av nedläggning.
Alternativt degraderas köket till ett serveringskök, utan egen matlagning.
Karlskrona • Publicerad 28 maj 2013
FULLT UPP. Christina Claesson, Majlis Nilsson och Kerstin Pettersson laddar med raggmunk.POPULÄR. Skolmaten är populär på Törnströmska; Kerstin Persson och Christina Claesson hinner ändå småprata lite med eleverna.
FULLT UPP. Christina Claesson, Majlis Nilsson och Kerstin Pettersson laddar med raggmunk.POPULÄR. Skolmaten är populär på Törnströmska; Kerstin Persson och Christina Claesson hinner ändå småprata lite med eleverna.Foto: Mattias Mattisson

Det står raggmunk med fläsktärningar på menyn i skolmatsalen, men det finns också vegetariskt alternativ och möjligheten att välja dagens soppa i stället.

En stor salladsbuffé finns också i den ljusa matsalen.

Annons

Kerstin Pettersson och Christina Claesson har jämnt att göra med att ta fram nya plåtar med raggmunk ur värmeskåpet, men hinner också småprata lite med eleverna medan de tar sin mat.

– De har lagt ner mycket energi på att förbättra maten. Jag tycker om att det är soppa och bröd varje dag, säger Refif Almosawi som går på skolan.

– Men det värsta är att folk blir av med jobbet, säger hon och berättar att de är några elever som startat en namninsamling för att behålla tillagningsköket och matsalen på Törnströmska.

Det finns två förslag som kommer upp på bordet hos kommunstyrelsens arbetsutskott i dag.

1. Köket och matsalen på Törnströmska stängs. I stället får eleverna äta på Ehrensvärdska gymnasiet.

– Beräkningen är att vi sparar 1,5 miljoner kronor om året på det, säger kommunens kostchef Eva Wrobel.

Å andra sidan behöver man bygga ut matsalen på Ehrensvärdska för att ta emot flera elever:

– Det kommer att kosta 2–2,5 miljoner.

2. Det andra alternativet är att behålla matsalen, men sluta laga maten lokalt på Törnströmska. Den ska i stället köras från Ehrensvärdska och bara serveras där.

– I dag jobbar sju personer i köket här, och vi skickar också mat till Saltöskolan, Rosenfeldt och några förskolor, berättar kökschefen Elsa Fridolfsson.

Annons

– Blir det ett serveringskök behövs det kanske tre, fyra, men bara på deltid när lunchen serveras. Som vanligt är det personalen man sparar på.

– Det är oss det drabbar, men det drabbar också eleverna. De är inte förtjusta i förslaget, säger Elsa Fridolfsson.

Inte lärarna heller. En lärare som engagerat sig mot en eventuell nedläggning av matsalen är Reine Svensson:

– Det blir tomma lokaler – men då är det inte serviceförvaltningen som betalar den hyran. Ska eleverna gå bort till Ehrensvärdska och äta får man förlänga lunchrasterna, och då blir det längre skoldagar – det är också en kostnad. Så jag ifrågasätter om det blir några besparingar, säger Reine Svensson.

Jan Hinderson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons