Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Mattekamp i skolan avgjordes

Vilket är Blekinges bästa matematikhögstadium? Det avgjordes under onsdagen i regionfinalen av tävlingen Pythagoras Quest 2018.
Karlskrona • Publicerad 22 mars 2018
Lagen från Österslättsskolan, Wämöskolan och Rödebyskolan tog plats på prispallen.
Lagen från Österslättsskolan, Wämöskolan och Rödebyskolan tog plats på prispallen.Foto: erhensvärdska gymnasiet

Det var en hjärnornas kamp som utspelade sig på Erensvärdska gymnasiet under torsdagen när högstadieungdomar i länet skulle göra upp om den prestigefyllda titeln Blekinges bästa matematikhögstadium. Tävlingen Pythagoras Quest arrangeras runt om i hela landet, med närmare 9 500 elever från 225 skolor. I Blekinge var nio skolor anmälda till tävlingen.

– Sju av dem gick vidare till distriktsfinalen och nu har vi valt ut två lag vars resultat vi kommer att skicka in för granskning inför den stora finalen, säger Malin Bernelf som undervisar i matematik på Erensvärdska gymnasiet.

Annons

De skolor som gick vidare var Wämöskolan som placerade sig högst upp på prispallen samt Rödebyskolan som blev tvåa. På en hedrande tredjeplats kom Österslättsskolan.

Varje lag består av tre elever som tillsammans ska lösa sex knepiga uppgifter.

– Eleverna bedöms även för sina lösningar, det är viktigt att det framgår hur de har löst problemen, säger Malin Bernelf.

Syftet med tävlingen, som är den största lagtävlingen i matematik för högstadieelever, är att lyfta betydelsen av att vara bra i matematik. Pythagoras Quest är ett samarbete mellan Sydsvenska Industri- och handelskammaren och Malmö Borgarskola och enligt arrangörerna har gensvaret varit positivt från såväl elever som lärare.

Malin Bernelf tycker att det är bra att matematiken får utrymme och att elever som är duktiga i ämnet får chansen att visa upp sig och göra något speciellt.

– Det är inte lika självklart att det ses som något positivt att vara duktig i akademiska ämnen, jämfört med idrott. Så det är bra att den här tävlingen arrangeras.

Riksfinalen äger rum den 25 maj på Malmö Borgarskola.

Johan HultgrenSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons