Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Miljonvillor byggs på Gullberna

KARLSKRONA Karlskronas mest attraktiva område för villabebyggelse är Gullberna park. Av de 230 som finns uppsatta i den kommunala tomtkön vill samtliga bo på Gullberna.
Men det kommer att kosta en slant - minst 2,1 miljoner och uppåt för de villor som skall byggas.
Karlskrona • Publicerad 7 juni 2001

Nu är byggplanerna för Gullberna klara. 82 friliggande småhus, på 140 - 160 kvadratmeter, skall byggas med de första inflyttningarna om cirka 1 år.

– Vi bygger i den takt det finns köpare. Vi kommer inte att bygga på spekulation, säger Lars Olof Rubin på LB-hus, som skall svara för byggandet.

Annons

Bengt Lingman, vd för det kommunala fastighetsbolagen Gullberna KB är mer än nöjd med projektet.

– Det är ett fantastiskt vackert område som nu öppnas för havsnära boende. Byggandet är också anpassat till naturen och kommer inte att störa de naturvärden som finns här.’

> Sjukhusstämpel

Projektet innebär att kommunen nu fullföljder sina intentioner att skapa ett nytt bostadsområde på Gullberna. Det första steget togs i början på 90-talet då 48 lägenheter i flerfamiljshus byggdes. Mottagandet från marknaden blev dock mycket svagt vilket gjorde att ett tredje inplanerad flerfamiljshus aldrig uppfördes.

– Hos många infödda Karlskronabor finns fortfarande sjukhusstämpeln kvar på Gullbernaområdet, menar Jan Anders Lindfors, styrelseordförande i Gullberna KB. Det är den vi hoppas tvätta bort definitivt med det här småhusbyggandet.

– Vi kommer nu att in rikta oss på att fullfölja de idéer som finns om ytterligare hyreslägenheter. Det krävs för att området skall kännas färdigt.

> Tre ”byar”

De småhus som skall byggas är av tre olika slag. Utformningen är inte den klassiska svenska villan utan djärvare och mer futuristisk. Influenserna kommer från Danmark, berättar Bengt Lingman. Det blir tre grupper, eller ”byar” av friliggande hus i området. En grupp med 57 hus, en med 20 och en närmast havet med 5 hus.

Trots priset tror inte Bengt Lingman att det kommer att bli några problem att hitta köpare.

– Vi märker ett tryck som ökar hela tiden. Det här har alla förutsättningar att bli ett fantastiskt bostadsområde. Här finns redan skolor, dagis, äldreboende och förhoppningsvis innebär det här projektet att det också etableras en närbutik här. Till alla de villor som byggs hör också en båtplats i den småbåtshamn som skall byggas på sydsidan mot Hästö.

Kurt Karlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons