Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sydöstrans Minibladet-reportrar lär sig mer om nyheter

Hobyskolan är en av skolorna i Blekinge som har nappat på Sydöstrans satsning med Minibladet, där barn i åldrarna 4–12 år får lära sig mer om nyheter, källkritik och att skriva artiklar.
– Man lär sig mer om olika ämnen och blir också bättre på språk, säger Samirah Alkassab i klass 3B.
Blekinge • Publicerad 20 september 2018
Samirah Alkassab och Ella Risberg i klass 3B på Hobyskolan har skrivit en insändare om fler lärare i klasserna. ”Det är för att alla barn ska må bra och få den hjälp de behöver”, säger de.
Samirah Alkassab och Ella Risberg i klass 3B på Hobyskolan har skrivit en insändare om fler lärare i klasserna. ”Det är för att alla barn ska må bra och få den hjälp de behöver”, säger de.Foto: Mattias Mattisson

Det är ett gäng stolta elever som tar emot på Hobyskolan i Bräkne-Hoby när Sydöstran kommer på besök. Den gångna helgen publicerades nämligen en av deras insändare, med text och tecknad bild, i tidningen.

– Eleverna fick i uppgift att välja något i sitt närområde som de ville förändra och förbättra, skriva ned sina argument och rita en bild. Alla bidrag skickades in och sedan var det en som valdes ut. Vi visste inte att det skulle komma i tidningen, så det blev en överraskning, säger läraren Camilla Tudesjö Hillstedt.

”Minibladet har mycket användbart som man kan plocka in i undervisningen”, säger läraren Camilla Tudesjö Hillstedt.
”Minibladet har mycket användbart som man kan plocka in i undervisningen”, säger läraren Camilla Tudesjö Hillstedt.Foto: Mattias Mattisson
Tyra Rudolfsson i klass 3B på Hobyskolan tycker att det har varit roligt att jobba med insändare i grupp. ”Man har fått tänka till om vad man vill och det har varit lätt att komma överens”, säger hon.
Tyra Rudolfsson i klass 3B på Hobyskolan tycker att det har varit roligt att jobba med insändare i grupp. ”Man har fått tänka till om vad man vill och det har varit lätt att komma överens”, säger hon.Foto: Mattias Mattisson
Annons

I den aktuella insändaren efterfrågar barnen ett sjukhus i Bräkne-Hoby så att de ska kunna få snabb vård och slippa åka till Karlskrona och Karlshamn.

– Det var en väldigt bra uppgift att arbeta med i valtider. Minibladet har mycket användbart som man kan plocka in i undervisningen. Vi tittar också på Lilla Aktuellt Skola och diskuterar frågor som tas upp där, säger Camilla Tudesjö Hillstedt.

Förutom ett sjukhus på orten vill eleverna bland annat se ett badhus på skolgården, fler lärare i klasserna, bättre konstgräs på fotbollsplanen och sopsortering i varje klassrum.

– Det är för att kunna sortera mera och inte behöva gå så långt till sorteringsstationerna, förklarar Alva Moralez.

Raphael Renvaktare har tillsammans med Hannes Redin efterfrågat ett badhus på skolgården. ”Det är viktigt att alla barn kan simma", säger Raphael.
Raphael Renvaktare har tillsammans med Hannes Redin efterfrågat ett badhus på skolgården. ”Det är viktigt att alla barn kan simma", säger Raphael.Foto: Mattias Mattisson
Alva Moralez, Ruth Grüner och Mustafa Alfares har skrivit en insändare om sopsortering i varje klassrum.
Alva Moralez, Ruth Grüner och Mustafa Alfares har skrivit en insändare om sopsortering i varje klassrum.Foto: Mattias Mattisson

Hobyskolan har arbetat med Minibladet i två, tre veckor och genom den så kallade reporterskolan utbildas barnen till minireportrar och får också lära sig mer om källkritik.

I och med valet har det även blivit en hel del nya ord att gå igenom och lära sig, som ”rösträtt”, ”diktatur”, ”demokrati” och ”soffliggare”.

– Det har varit lite svårt att hänga med först, men nu har vi lärt oss flera nya ord, säger Samirah Alkassab.

bild 1/4
Raphael Renvaktare och Hannes Redin har skrivit en insändare om ett badhus på skolgården.
Eleverna i klass 3A vill se fler kompisgungor på skolgården.
Dåligt konstgräs på fotbollsplanen är inte kul. Därför vill eleverna på Hobyskolan se nytt sådant.
Sopsortering i varje klassrum, föreslår Alva Moralez, Ruth Grüner och Mustafa Alfares.
Raphael Renvaktare och Hannes Redin har skrivit en insändare om ett badhus på skolgården.
Eleverna i klass 3A vill se fler kompisgungor på skolgården.
Joel PeterssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons