Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

MS-sjuk vägras hjälp av kommunen

KARLSKRONA Bli inte allvarligt sjuk om du bor på fel ställe i Karlskrona kommun. Det kan straffa sig.
MS-sjuke Stefan Cyrillus är mannen som kämpar mot den absurda och blinda byråkratin som inte känner till ordet förnuft. Kommunen vägrar att installera dusch i hans bostad.
Men landstinget vill ge honom en el-moped, villkoret är att kommunen bygger ett förvaringsskjul. Det vägrar man och därför står moppen kvar hos sjukvården.
Karlskrona • Publicerad 21 mars 2001
Kommunen vill tvinga Stefan Cyrillus att flytta från Stumholmen och huset han äger annars får han vara utan dusch i huset. ? Det hade inte varit några problem om jag jobbat, då skulle jag finansierat duschen själv. Men som sjukpensionär går ekonomin precis ihop.
Kommunen vill tvinga Stefan Cyrillus att flytta från Stumholmen och huset han äger annars får han vara utan dusch i huset. ? Det hade inte varit några problem om jag jobbat, då skulle jag finansierat duschen själv. Men som sjukpensionär går ekonomin precis ihop.Foto: Mattias Pettersson

1989 fick Stefan Cyrillus diagnosen MS. I det här läget hade själva sjukdomen inte utbrutit. I mars 1998 flyttade han och hans familj till Stumholmen där de köpt ett omodernt hus. Badkaret fanns i källaren. Redan då ansökte Stefan Cyrillus om att bostaden skulle anpassas efter hans behov. Kommunen satte sig på tvären. Frågan behandlades både av länsrätten och kammarrätten.

– Jag fick avslag och kanske var det rätt med tanke på att sjukdomen inte brutit ut.

Annons

Tidigare har Stefan Cyrillus arbetat som flygtekniker på Kallinge flygplats. 1998 tvingades han att bli sjukpensionär.

> Sjukdomen går inte förutse

När sjukdomen förvärrades skickade Stefan Cyrillus in en ny ansökan till kommunen. Idag har han ingen känsel i underbenen och händerna. Dessutom har Stefan Cyrillus svårt att gå längre sträckor. Den nya ansökan avslog kommunen med motiveringen att Cyrillus inte borde flyttat till Stumholmen över huvudtaget med tanke på att han redan fått diagnosen MS.

Eftersom MS-sjukdomens förlopp är väldigt individuellt mellan olika patienter är det omöjligt att förutse hur en enskild person kommer att drabbas. Skoven, de inflammatoriska reaktionerna kommer slumpvis.

Stefan Cyrillus skov gick tillbaka i början och därför fanns det ingen anledning för honom inte flytta till huset på Stumholmen.

– Jag fungerade hur bra som helst när vi flyttade hit.

> Läkaren stöder Cyrillus

Stefan Cyrillus läkare Inge Bäckström skriver i sitt intyg till kommunen: ”...för undertecknandet av kontraktet på fastigheten var Stefan inne i ett nytt skov men han hade då ingen anledning att befara att det inte skulle bli en förbättring...Lika väl som att han blev försämrad kunde han bli förbättrad igen och kunna återgå till flyg- eller marktjänst...då det gäller specifikt multipel scleros har man inte någon som helst möjlighet att förutsäga nästa attack, hur svår den kommer att bli och hur återhämtningen blir”.

Intyget är dessutom uppvisat för och bedömt av docent/överläkare Magnhild Sandberg i Lund. Hon är en av Sveriges ledande MS-experter.

> Hela familjen drabbas

Annons

Kommunen tog inget intryck av läkarintyget. För att Stefan Cyrillus ska uppfylla kraven för bostadsanpassning måste han flytta.

– Kommunen kan inte bestämma var jag ska bo. Det betyder att min familj drabbas, bara för att en person är sjuk.

Stefan Cyrillus har på kommunhandläggarens inrådan sökt en bostad i centrala Karlskrona. Men som bostadssituationen ser ut är det svårt att få en lägenhet.

– Vi vill bo någonstans på Trossö, Saltö eller Björkholmen och det finns inget likvärdigt boende i dagläget.

> Landstinget och elmopeden

Stefan Cyrillus har gått på sjukgymnastik och landstinget har betalt en resa till Vintersol på Tenneriffa dit svenska handikappade och MS-patienter skickas för rekreation.

– Det måste betyda att sjukvården tar mig på allvar, men kommunen bryr sig inte.

Dessutom har landstinget bekostat en elmoped till Stefan Cyrillus. Det var för ett halvår sedan. Men den kan han inte använda.

– Landstinget kräver att jag har moppen i ett skjul med lås som kommunen bekostar.

Det vill inte kommunen som i bedöming också räknar in en elhiss i trapphuset till bostaden. Den totala kostnaden skulle bli alldeles för hög konstaterar handläggaren.

Annons

> Hissen behöver han inte

– Jag har aldrig begärt någon hiss. Den saken har jag redan ordnat. Blir jag mycket sämre och tvingas sitta i rullstol kan jag ta mig ut genom altandörren och byggnadsinspektören Lars Löwenadler har godkänt att jag sätter dit en ramp där.

Idag står Stefan Cyrillus elmoped på landstinget färdig att köra. För att komma längre sträckor än 100 meter tvingas han ta bilen. Situationen är absurd, men Stefan Cyrillus tänker inte ge upp.

Just nu ligger hans andra överklagan hos kammarrätten för prövningstillstånd. Kommunens handläggare vill inte kommentera fallet utan att närmaste chefen Claes-Åke Kindlund är närvarande. Han var inte anträffbar under gårdagen.

Mikael Bondesson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons