Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nättrabyföräldrar söker ha annan skola för barnen

KARLSKRONA Friskolan Svettpärlan i Gullberna är nerringd av Nättrabyföräldrar som vill byta skola. De tycker att nya Nättraby Kunskapscentrum är för stökig och att undervisningen inte fungerar.
– Hittills har vi fått 20-30 samtal från föräldrar som vill byta skola, säger Maria Hasselberg, rektor på Svettpärlan. Men vi har fullt.
– Vi hoppas att föräldrar i första hand vänder sig till oss med sin kritik, säger rektorerna på Nättrabyskolan.
Karlskrona • Publicerad 18 januari 2001

Den nya Nättrabyskolan, Nättraby Kunskapscentrum, som Sydöstran besökte i förra veckan, har fått kritik från flera föräldrar. De tycker att skolan är för stökig och trång. Barnen får inte den trygghet och ro de behöver för att tillgodogöra sig kunskaper.

Flera av föräldrarna i Nättrabyskolan har istället vänt sig till friskolorna – Svettpärlan i Gullberna och Musikugglan vid Vämöskolan – för att försöka få in sina barn där. Några har bytt skola under terminen. I dag har Svettpärlan sex elever från Nättraby och Musikugglan fyra.

Annons

– Den senaste tiden har vi blivit nerringda av föräldrar från Nättraby, säger Maria Hasselberg på Svettpärlan. De flesta som hört av sig har barn som i dag går i trean. Men vi har inga platser att erbjuda i dagsläget.

> Behöver lugn

Maria Hasselberg förstår föräldrarnas kritik. Den gäller främst hur undervisningen bedrivs i öppna landskap med ett jätterum där alla samlas och några smårum intill som är avskilda endast med glas. Pedagogiken bygger på att barnen själva får söka kunskap istället för att matas med fakta.

– Många barn behöver det lilla lugna. Nu är Nättrabyskolan ny och det tar tid för alla att hitta formerna, säger Maria Hasselberg. Men vissa kanske inte vill offra sina barn under uppbyggnadsskedet.

Även till Musikugglan har oroliga föräldrar hört av sig.

– Innan jul hade vi barn från Nättraby som kom hit och vi har flera som står i kö, säger Rose-Marie Ericsson-Chronvall, rektor på Musikugglan.

> Lång process

Rektorerna på Nättraby Kunskapscentrum, NKC, förstår inte varför inte föräldrarna i första hand vänt sig till dem med sin kritik. Det är bara ett par föräldrar som berättat att de ämnar flytta sina barn till friskola.

– Vi hoppas föräldrarna hör av sig till oss, säger rektorerna Swen-Ingvar Ekberg och Bertil Karlsson. Under de tre åren som vi förberett för Nättraby Kunskapscentrum har vi haft arbetsgrupper där både elever och föräldrar ingått.

De har full förståelse för att alla föräldrar inte tycker likadant. Skolan är stor – när den är klar hyser den 800 elever.

Annons

– I dag är det provisoriska lösningar innan allt kommer på plats, säger rektorerna. Skolan är till viss del en byggarbetsplats.

> Rektorns barn i friskola

?

Den nya läroplanens pedagogik kräver dessa nya lokaler, säger rektorerna.

– Vi måste hitta nya former för skolan för att förbereda barnen för framtidens arbetsplatser. Vi är inte först i Sverige med en sådan här skola.

– Och trygghet har ju inget att göra med om barnen har en egen skolbänk eller ej, säger Bertil Karlsson.

Självklart vill inte rektorerna att det blir stora avhopp till friskolorna.

– Vi vill behålla våra elever. Men vi har också upplevt det omvända: föräldrar med barn i friskolor har hört av sig till oss. Friskolan är likt det vi har, säger Bertil Karlsson som har sina barn i friskola.

Varför?

– Det är omständigheter i mitt privatliv och inget jag vill kommentera. Nu bor jag inte i Nättraby men gjorde jag det skulle mina barn gå i Nättrabyskolan.

Rose-Marie Axelsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons