Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nu kan coronasmittade flygas med militärhelikopter

Försvarsmaktens helikoptrar kan nu flyga svårt sjuka coronasmittade patienter med civil intensivvårdsutrustning. Resursen kommer vid behov att kunna användas över hela Sverige.
Blekinge • Publicerad 17 april 2020
Foto: Jon Super

Det var under påskveckan som experter från Försvarsmakten med stöd av Försvarets materielverk samt civila vårdgivare arbetade med att ta fram en metod att kombinera militär och civil utrustning och göra det på ett säkert sätt.

Nu kommer Försvarsmaktens medeltunga helikoptrar, helikopter 14 och helikopter 16, kunna flyga med civil medicinskteknisk utrustning och med civil sjukvårdspersonal som under hela resan har vårdansvaret för patienten. Eftersom det handlar om en covid-19 patient är det andra krav som ställs.

Annons

− Att ha en obruten vårdkedja var vår utgångspunkt från början. Samma bår, samma tekniska utrustning och vårdpersonal följer patienten från avlämnande vårdinrättning, under hela transporten och fram till mottagaren för att minimera påverkan på patienten, säger överstelöjtnant Mikael Wikh som samordnat arbetet, i ett pressmeddelande.

Helikoptern kommer att saneras efter varje flygning med en coronasmittad patient.

Nanna JamiSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons