Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nu kommer räkningen för räddningen av byaskolor

– Hade det ursprungliga förslaget om förändringar i skolan blivit verklighet hade vi inte suttit i dagens situation. Då hade nämndens resultat varit 20 miljoner bättre än i dag.
Karlskrona • Publicerad 16 maj 2013
Kris. Jan-Olof Pettersson presenterar dokument om bakgrunden till skolans ekonomiska kris.
Kris. Jan-Olof Pettersson presenterar dokument om bakgrunden till skolans ekonomiska kris.Foto: Maths Olsson
Kris. Jan-Olof Pettersson presenterar dokument om bakgrunden till skolans ekonomiska kris.
Kris. Jan-Olof Pettersson presenterar dokument om bakgrunden till skolans ekonomiska kris.Foto: Maths Olsson

Det konstaterar Jan-Olof Pettersson, ordförande i barn- och ungdomsnämnden. På nämndens sammanträde om ett par veckor kommer han att presentera en skriftlig redogörelse för turerna det senaste året kring grundskolan i Karlskrona.

– Jag gör det för att förebygga eventuell kritik från revisorerna. De har ju haft synpunkter på att andra nämnder inte slagit larm om ekonomin i tid. Jag vill tydligt visa att vi faktiskt försökt göra en hel del, men inte nått ända fram.

Annons

Bakgrunden till Petterssons utspel inför nämnden är att det just nu pågår en ny sparrunda ute på skolorna. Närmare 10 miljoner skall hämtas hem under resten av 2013 för att klara budgeten.

BUN-ordförandens budskap är att situationen kunde varit en annan om turerna kring skolan tagit en annan riktning förra året.

Förra våren presenterade nämligen tjänstemännen i barn- och ungdomsförvaltningen ett förslag till ny skolstruktur i kommunen. Det innebar bland annat nedläggning av en rad mindre landsbygdsskolor.

Det var det som satte fart på den intensiva skoldebatten som sedan rasade under flera månader. Förslaget var uppe i nämnden och också i kommunfullmäktige, där det dock återremitterades. Sedan blev det samling över blockgränsen, kompromisser och slutligen en gemensamt skoluppgörelse.

På vägen hade det ursprungliga förslaget förändrats en hel del. Med facit i hand kan konstateras att det kostar på att rädda småskolorna.

Hälften av de 20 miljoner som det ursprungliga förslaget skulle sparat faller på att två småskolor inte lagts ner och sålts utan blir eller är på väg att bli friskolor, nämligen Strömsberg och Skrävle. Att de finns kvar kostar åtta respektive två miljoner.

Skoluppgörelsen har inte gett de besparingar man trodde när överenskommelsen gjordes. Jan-Olof Pettersson vill ändå inte se den som ett misslyckande.

– Det har skett viktiga effektiviseringar. Flyttningen av högstadiet på Sturkö till Jändel har gjort att vi fått balans både på Sturkö och Jändel. Och fortfarande finns effekter som inte tagits hem. Lyckebyskolan lär till exempel vara attraktivt på marknaden när det skall säljas och där hoppas vi naturligtvis få en del av pengarna.

Kurt Karlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons