Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nu varnas för överetablering på Gräsvik

KARLSKRONA Hur stor risk tar kommunen med sitt byggande för att ge IT-företagen på Gräsvik lokaler?
Den frågan vill revisorerna i det kommunala fastighetsbolaget Kruthusen ha svar på. I sin rapport för förra året efterlyser de en riskpolicy för det snabbväxande fastighetsbolaget. Och Kruthusens ordförande Jan Anders Lindfors ger revisorerna rätt.
– Vi kommer att utarbeta en riskpolicy under det här året.
Karlskrona • Publicerad 9 juni 2001

Någon risk för en krasch som kan kosta kommunen en massa pengar ser dock inte Lindfors.

– Det finns inte en enda kvadratmeter ledig på Gräsvik idag.

Annons

Det skall sägas att revisorerna inte riktar någon anmärkning mot Kruthusen. I rapporten lyfter man bara fram några frågor som man tycker bolaget skall beakta. En av dem är är just risktagandet.

Kruthusen har vuxit mycket kraftigt de senaste åren till följd av byggandet på Gräsvik. Idag äger bolaget fastigheter för 400 miljoner, vilket finansierats med lån. Den risk revisorerna pekar på är IT-branschens känslighet och det faktum att så många av Kruthusens hyresgäster är IT-företag. 25 procent av hyresintäkterna kommer från nya IT-företag. Revisorerna pekar på NS Groups konkurs tidigare i år och fortsätter i rapporten:

”Hur skall kommunen förhålla sig till denna typ av bolag som ej har någon historik och där bolagets framtida fortlevnad ofta är förenad med stor risk och osäkerhet, många av dessa bolag har exempelvis aldrig haft intäkter.”

> Bra kontroll

– Visst utsätter vi oss för risker. Det tillhör branschen, säger Jan Anders Lindfors. Men jag tycker vi har mycket bra kontroll på läget. I motsats till andra liknande campus har vi ingenting outhyrt. Och merparten av våra hyresgäster är etablerade stora företag.

Revisorerna pekar också på att Kruthusen gått ifrån sin tidigare policy när man nu bygger den s.k. forskarskolan vid högskolan för drygt 100 miljoner. Tidigare har man inte byggt förrän man haft hyresgäster men i den blivande forskarskolan är i dagsläget bara hälften uthyrt.

– Det avsteget har gjorts efter beslut i fullmäktige, säger Jan Anders Lindfors.

– På den privata marknaden brukar man ha 75-80 procent kontrakterat innan man börjar bygga. Vi måste nog ligga något under det, kring 65 procent, för att inte ha behovet i knät.

De senaste årens byggrusch på Gräsvik kommer inte att fortsätta. Bortsett från forskarskolan finns det två tomten kvar att bebygga på övre plan och de ligger i malpåse tills behovet av ytterligare lokaler finns.

Kurt Karlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons