Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ny krisåtgärd - så vill de stötta näringslivet

Den pågående pandemin ger tydliga avtryck på arbetsmarknaden i Blekinge.
Nu har Region Blekinge öppnat en företagsjour för att stötta näringslivet.
Blekinge • Publicerad 3 april 2020
Martin Åkesson, Catharina Rosenquist, Johan Sandberg och Anna-Lena Cederström.
Martin Åkesson, Catharina Rosenquist, Johan Sandberg och Anna-Lena Cederström.

– Vi måste ställa om verksamheten och fokusera på insatser som kan mildra effekterna av coronaviruset för Blekinges näringsliv. Vi lägger allt annat åt sidan och alla medel går till denna kris, säger Johan Sandberg (M), ordförande för regionala utvecklingsnämnden.

– Vi ser dramatiska intäktsbortfall från flera företag i länet, vissa har tappat över 50 procent av intäkterna. Det är främst inom handel, service och bemanningsbranschen. Det finns en stor osäkerhet hur länge detta ska pågå, säger Martin Åkesson, vd för Almi i Blekinge.

Annons

För att hjälpa Blekinges företagare att navigera i alla de olika typer av finansiering och stöd så öppnar nu Region Blekinge en företagsjour.

– I vissa fall finns rätt typ av stöd hos oss på Region Blekinge, men i andra fall kommer vi lotsa den som ringer vidare till rätt aktör eller till sin kommun som arbetar hårt med lokala insatser, säger Catharina Rosenquist, näringslivsstrateg på Region Blekinge.

– Nyföretagarcentrum, som finns i alla kommuner, kommer också att kunna erbjuda stöd till mindre företag som drabbats hårt av coronapandemins effekter, säger Anna-Lena Cederström, regional utvecklingsdirektör.

Dit kan företag ringa för stöd om vilka typer av lån och finansiering som erbjuds.

– Det kommer nya krispaket varje dag och det var vara komplext hur de fungerar. Därför finns vi tillgängliga för att hjälpa företagen. Det finns företag som aldrig jobbat med detta tidigare, säger Catharina Rosenquist.

Region Blekinge har fokus på att hjälpa små och medelstora företag.

– Det gäller upp till 250 anställda, vilket är många företag i länet, säger Martin Åkesson.

Almi Företagspartner som ägs av staten och regionerna tillsammans, har fått statliga medel till ett så kallat brygglån som riktar till mindre företag som behöver ekonomiskt stöd till följd av coronaviruset.

– Vi vänder oss till företag som är bergkraftiga innan krisen och ska vara det efter krisen, säger Martin Åkesson.

Företagsjour

Företagsjouren öppnar i dag och kommer ha öppet varje vardag klockan 9-12. Jouren nås på telefonnummer 0455-737215.

Johan SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons