Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ny lag hindrar snabba rekryteringar

KARLSKRONA Den nya lagen, att skol- och barnomsorgspersonal ska lämna utdrag från brottsregistret vid nyanställning, ställer till problem i skolan. Polisen hinner inte med alla ärenden i den takt de strömmar in.
– Hastiga rekryteringar är helt omöjliga att göra, säger Rolf Bengtsson, rektor på Vedebyskolan. Det kan bli väldiga problem vid sjukdomar bland personalen.
Karlskrona • Publicerad 19 januari 2001

Vid årsskiftet trädde den nya lagen i kraft. Den som nyanställs inom barnomsorg och skola måste visa upp ett utdrag ur brottsregistret att den inte är dömd för sexualbrott eller våldsbrott som mord, dråp eller misshandel.

– Det är fallen av pedofili som ligger till grund för det nya förfarandet, säger Britt-Christine Arnesson, personalsekreterare på barn- och ungdomsförvaltningen.

Annons

Men på Rikspolisstyrelsens registerenhet i Kiruna har man haft svårt att hinna med att expediera registerutdragen och väntetiden är för närvarande flera veckor.

– Det kan ställa till det när någon blir sjuk och vi snabbt behöver få in personal, säger Rolf Bengtsson. Det finns kommuner som redan talat om att begära dispens från lagen.

Men för den som redan har kommunen som huvudarbetsgivare och går över till en annan tjänst krävs inget utdrag. Något intyg behövs inte heller för den som vikarierat sedan ett år tillbaka och varit anställd innan.

Trots att lagen är ny har Gunilla Ekelöf, rektor inom Wämö rektorsområde, hittills inte stött på några problem när hon nyanställt personal.

– Vi har inte behövt uppmana någon att lämna in registerutdrag. Alla har känt till den nya lagen och har handlingarna klara.

Rose-Marie Axelsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons