Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nya byggplanen får stark kritik

KARLSKRONA · Byggplanerna på Gullberna Park mottas inte med jubel av alla i Karlskrona. Ett flertal personer i den kommunala tomtkön hörde igår av sig till Sydöstran med kritiska synpunkter.
– Ännu en gräddhylla med hus i en storlek prisklass som inte en vanlig människa har råd med.
Karlskrona • Publicerad 8 juni 2001

Kritiken går ut på att verkligheten inte stämmer med det som fanns i den idéskiss som lämnats ut till de som står i tomtkön. I den skulle merparten av småhusen vara ordinära radhus.

Enligt LB-hus förslag skall istället alla 82 husen bli friliggande och dessutom ganska stora till ytan.

Annons

De minsta blir omkring 140 kvadratmeter och kostnaden blir från 2,1 miljoner och upp en bit över 3 miljoner.

– Det kostar så här mycket att bygga en ny villa idag. Vi har nog inte kostnadsutvecklingen klar för oss eftersom det inte byggts på så många år, säger Bengt Lingman, vd i Gullberna KB.

Det är Gullberna KB som sålt marken till LB-hus som sedan skall exploatera den.

– Att man gått ifrån idéskissen om rena radhus tror jag inte påverkar prisbilden särskilt mycket. Och de förändringar som gjorts håller sig inom den detaljplan som fastslagits.

> Flerfamiljshus

Gullberna KB:s styrelseordförande Jan Anders Lindfors tycker att det kommunala bolaget gjort vad som åligger det.

– Vi har antagit det anbud vi fann bäst, sedan är det upp till LB-hus att göra en marknadsbedömning och utforma huset efter det. Tydligen har man funnit att det finns en marknad för den typ av hus man föreslår.

Men 2,1 miljoner är mycket pengar.

Mindre hus hade varit billigare och därmed ekonomiskt överkomligt för fler.

– De blev nog större än jag tänkt mig, men förklaringen är att man fått lägga till ett suterängplan för att husen skall smälta in i miljön.

Annons

Blir inte det här en ny gräddhylla i ett attraktivt område där de med lite mindre plånbok inte har råd att bo?

– Vårt mål har från början varit att det skall bli ett område med blandad bebyggelse. Det är därför vi byggde flerfamiljshus. Nu var marknaden sådan att planerna inte kunde fullföljas, men min förhoppning är att intresset för området ökar så att vi kan ta upp de planerna igen.

Kurt Karlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons