Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nya hotellet som hemma

KARLSKRONA Gå halvnaken i köket, fixa mackan ur kylskåpet eller släng tvätten i tvättmaskinen. Stay är hotellet som ska vara som ditt hem.
Louise Munthe lämnade den stora hotellkedjan och förverkligade sin affärsidé om ett hotell i Karlskrona för långliggare som tröttnat vanliga hotellrum.
Nu söker hon nya lokaler i stan för att växa.
Karlskrona • Publicerad 25 januari 2001

Under 1998-99 vistades Louise Munthe till Karlskorna. Sweden Hotels tog över Statt och samtidigt tittade kedjan på nya lokaler på Nya Skeppsbrogatan. Hotellkedjan övergav planerna på att flytta in i lokalen. Då såg Louise Munthe sin chans att förverkliga sin hotellidé.

– Många som bor ofta på hotell tröttnar på hotellrummen eller efterfrågar inte efter hotellbaren. De vill komma hem. Ibland kommer de ut i receptionen och undrar om de får göra sig en egen macka eller värma lite mat, säger Louise Munthe. Så växte idén till Stay fram.

Annons

> Gör det själv

Louise Munthe lämnade Sweden Hotells och blev sin egen. Idén förverkligades i Karlskrona och i maj 1999 stod 13 rum inflyttningsklara.

– Den som väljer oss möts inte av någon receptionist, säger Louise Munthe.

Istället får gästen en kod att checka in med när rummet bokas. Lösningen finns visserligen redan hos andra lågbudgetkedjor. Det som Louise Munthe vill erbjuda är att du ska känna att du befinner dig i ditt eget kök.

– Vi har valt tapeter och trägolv. Visst det är ömtåligare, men det blir hemtrevligare.

> Checka in

På en display i entrén knappar gästen in sin kod, samma nummer används också till rumsdörren. Systemet har Louise Munthe sökt patent på. Med hjälp av en konsult har hon tagit fram mjukvaran själv. Kostnad: 500 000 kronor.

– Det gör inget om jag inte får patent på systemet, huvudsaken för mig är hur hotellet fungerar.

– En del tvekar när vi talar om att vi inte har någon reception, säger Louise Munthe. Då vet de inte riktigt vad de kommer att möta.

Om det uppstår problem när gästen ska checka in finns nattbemanning i Göteborg, där Louise Munthe har sitt kontor.

Annons

>Växande marknad

I USA finns liknade koncept, extended hotels, men det är små lägenheten med kokvrå i varje rum.

– Jag hörde om konceptet efter att jag börjat arbeta med min egen idé. Där växer marknaden och nu finns 300 hotell, säger Louise Munthe.

I Karlskrona arbetar två anställda. Kate Hansson är avsvarig för hotellet.

– Visst har man fått vara med om roliga saker här. Det händer att gästerna står i köket i boxershorts, ibland får jag blunda lite, säger Kate Hansson.

– Jag kommer gästerna nära, särskilt de utländska. De frågar om det mesta, vad de ska vända sig om de blir sjuka eller vägen till tåget.

Nu bygger Louise Munthe sitt andra hotell. Det ligger i Karlstad och förebilden är Karlskrona. Idagsläget söker hon också en ny lokal i Karlskrona. Marknaden växer om företagen använder sig av externa medarbetare som reser mycket. Om fem år hoppas Louise Munthe kunna etablera sig på andra sidan Östersjön.

– När fler företag från väst finns där behövs ett sådant här koncept.

Men först är det Karlskrona som gäller.

– Jag har varit och tittat på en lokal på Trossö, inget är klart än med fastighetsägaren.

Om allt går enligt planerna öppnas Stay nummer två i stan. Om några månader bestämmer sig Louise Munthe om hon ska expandera ytterligare i Karlskrona.

Mikael Bondesson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons