Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Odebjer hoppar av som chef

KARLSKRONA Christer Odebjer hoppar med omedelbar verkan av som projektledare för nya stadsdelen Pottholmen.
– Jag begärde ett starkt mandat. Det har jag inte fått. Jag är van vid i mitt ledarskap att ta ansvar. Men det finns en annan syn på den saken i kommunledningen. Det respekterar jag och slutar som projektledare, säger Christer Odebjer.
Karlskrona • Publicerad 10 mars 2001

Han betecknar motsättningarna mellan honom och kommledningen med kommunalråden Mats Johansson, Björn Fries och Gerthie Olson som en ”kulturkrock”.

– Jag har vänt mig till kommunledningen och fått min avgång beviljad, säger Christer Odebjer.

Annons

> Accepterade inte

Kommunekonom Anna-Lena Cederström i kommunledningsförvaltningen tar över ansvaret för Pottholmsprojektet i väntan på en ny projektledare.

Kommunalrådet tillika ordförande i styrgruppen för Pottholmen, Gerthie Olson säger:

– Christer Odebjer accepterade inte den politiska styrningen. Han begärde mandat att få styra mer själv. Vi har beviljat hans avgångsansökan.

Hon förnekar att det finns ett samband mellan ansvaret för stora underskottet i omsorgen och avhoppet som ansvarig för Pottholmens utveckling.

På Pottholmen är det tänkt att kommunen bygger ett stort seniorcentrum med 40-talet äldrelägenheter.

> Andra uppgifter

Även kommunens personalchef Roger Lindberg konstaterar att det gick inte att fortsätta med Christer Odebjer som projektledare.

– Han kommer att erbjudas andra uppgifter i kommunen. Vilka vet jag inte än, säger Roger Lindberg.

Hur lång tid det kommer att ta innan en ersättare finns på plats är ovisst.

Annons

Christer Odebjer tillträdde som projektledare i augusti ifjol.

Under tiden fram till årsskiftet var han även chef för äldre- och handikappomsorgen som då brottades med ett växande underskott. Ett underskott som senare visade sig växa på ett okontrollerbart sätt.

Uppenbarligen gick det inte att förena de båda uppgifterna att klara både omsorgens budget och ansvara för utvecklingen och förvandlingen av en ny stadsdel.

> Ingen förtroendekris

:Det här sambandet vill Christer Odebjer inte kommentera.

– Jag kan bara säga att det inte finns några förutsättningar för mig att driva Pottholmsprojektet vidare med framgång. Det finns ingen förtroendekris för min person. Vi skiljs åt i all vänskaplighet när det gäller Pottholmen, säger Christer Odebjer.

Han är 58 år gammal och var fram till årsskiftet omsorgschef med ett femårigt förordnande.

– Jag vill och kan inte säga något om vad som händer nu. Än så länge stannar jag kvar i kommunen, säger Christer Odebjer.

> Ofta i blåsväder

Som förvaltningschef blåste det om honom vid olika tillfällen.

Annons

När han presenterade förslag om samordning av de kommunala köken för några år sedan för att spara pengar väckte det starka protester bland kommunanställda.

Senare tids stora underskott i omsorgsförvaltningen har också väckt frågan om vilket ansvar Christer Odebjer har för misslyckandet?

Hans Bülow
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons