Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Oj, vilken familjefest när Metall fyllde 100

KARLSKRONA · Solen sken, barnen mumsade på sockervadd, Svenne Rubins rockade folköl och dunka dunka och kön till korvståndet ringlade lång. Det var fest i Vämöparken när Metalls avd 96 firade sin 100-årsdag.
– De tappra åtta som startade avdelningen i februari 1901 kunde säkert inte ens i sin vildaste fantasi tänka sig att det skulle bli en sådan här familjefest av deras verk ett sekel senare, sade huvudtalaren, förbundets biträdande ordförande Stig Marklund när han tittade ut över grönskan och folkvimlet.
Karlskrona • Publicerad 11 juni 2001
- Hallå mamma, jag vill härifrån, clownen verkar farlig...Fast även om den här lille parveln verkade måttligt förtjust så nog roade clownen på Metalls 100-årsfest.
- Hallå mamma, jag vill härifrån, clownen verkar farlig...Fast även om den här lille parveln verkade måttligt förtjust så nog roade clownen på Metalls 100-årsfest.Foto: 

För då, när metallarbetarna bildade sin fackförening hotades de av avsked och trakasserier. Inte bara hotades förresten, det var en bister realitet.

Folk som ville engagera sig fackligt fick helt enkelt sparken och hamnade på arbetsgivarnas svarta lista. Och den var så svart att familjer fick flytta till annan ort för att kunna tjäna sitt uppehälle.

Annons

Men den här dagen var allt detta så långt borta. Nu var till och med banken på plats för att berätta om sin vilja att hjälpa arbetarna med aktieköp och ekonomisk förvaltning. Visserligen folkägda Föreningssparbanken, men i alla fall. Ett bevis så gott som något på att tiderna förändrats.

> På väg att återställa

– Men, sade Marklund, allt är inte frid och fröjd bara för att vi nu lyckats skapa bra social trygghet, a-kassa och betald semester. Vi kan bara glänta på dörren till det passerade 1900-talet och se på de konsekvenser den ekonomiska saneringspolitiken förde med sig i form av snålblåst kring vår gemensamt uppbyggda välfärd.

– Den är vi på god väg att återställa, sade han och inte bara gläntade på dörren till den fackliga-politiska samverkan med socialdemokratin. Han öppnade dörren på vid gavel.

– Vi klarar inte att både slåss för bättre löner och bättre välfärd utan att gå hand i hand med ett parti som för vår talan, menade Marklund och pekade på de allra senaste årens förbättringar som 300.000 nya jobb och en arbetslöshet som ligger under fyra procent.

> Tack från hela Karlskrona

Blekinges ledande s-politiker, Karlskronas kommuanlråd och ordföranden i Region Blekinge, Mats Johansson, tog upp samarbetstråden i sin hyllning till metallfacket, och sedan barnen fått sitt med korv och sockervadd, roats med pilkastning och attraktioner på tivolit avslutades 100-årsfesten med partaj för de vuxna i Vämöhallens ishall där det dansades till fram på småtimmarna till nostalgiska sköna toner av Flamingokvintetten.

Under kvällen tilldelades också tolv trotjänare utmärkelsen ständiga hedersmedlemmar i Metall, Bosse Andersson, Veikko Tirkalainen, Bengt Olsson, Ragnar Lindoffsson, Per-Inge Gustavsson, Inge Svensson, Gösta Georgsson, Britta Hillborg, Christer Sandström, Kurt Philipsson, Bengt Lindskog och Kjell Johansson.

Donald Holmgren
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons