GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Orsaken till tiaminbristen inom räckhåll?

Forskningen kring tiaminbristen hos bland annat laxen i Mörrumsån går trögt – på grund av uteblivna anslag från regering och berörda myndigheter. Detta hoppas nu bland andra Blekinge Arkipelag kunna ändra på.
Blekinge • Publicerad 30 augusti 2018
Fiskevårdsarbetaren Henric Persson med en av de tiaminbristdrabbade Mörrumslaxarna.
Fiskevårdsarbetaren Henric Persson med en av de tiaminbristdrabbade Mörrumslaxarna.
Foto: Johan Hultgren

Som bekant är det inte bara laxen som dör av tiaminbrist; även musslor, sjöfågel och älg gör detsamma. Olika möjliga orsaker har prövats, och förkastats, men nu har flera forskare uppgivit att de har arbetshypoteser som kan leda till problemets kärna.

Problemet är bara att forskningen lider av ekonomiska bekymmer. De statliga stöden har uteblivit eftersom opinionen inte bedömts tillräckligt stark. Ännu.

Den opinionen anser sig nu Blekinge Arkipelag kunna bidra till. Snart skickas en skrivelse i väg till regering och diverse centrala myndigheter, med underskrifter olika föreningar, organisationer och företag i södra Sverige samt länsstyrelsen i Skåne.

Även Sten Nordin, landshövdingen, har skrivit under – men i det här fallet i egenskap av ordförande för Göte Borgströms Stiftelse för vatten- och fiskevård.

”Att klarlägga orsakerna bakom tiaminbristen skulle ge hel andra förutsättningar för vår biologiska mångfald, och för att behålla Blekinges och Östersjöns ekosystemtjänster intakta”:

Ett ytterligare argument för att stötta svensk forskning är att staten vid flera svenska kompensationsodlingar av lax rutinmässigt börjat behandla avelsfisk och uppväxande yngel med tiamin och formalin för att fisken ska överleva, noterar Blekinge Arkipelag.

Detta vid Vattenfalls egna anläggningar, och utan att man bry sig om den bakomliggande orsaken till varför det ska behövas.

På fredag samlas några av brevets undertecknare på Eriksberg, inför postande av skrivelsen.

Så här jobbar Sydöstran med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.