Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Östersjötullarna blir beväpnade?

KARLSKRONA Ska vissa utsatta tullargrupper i Östersjöregionen beväpnas – medan deras kollegor vid gränsövergångarna mot Norge och Finland avväpnas?
Förslaget presenteras i en färsk utredning från Tullverket.
Karlskrona • Publicerad 16 mars 2001

Trots att Karlskrona är gränsort mot ”tredje land”, ännu inte EU-anslutna Polen, och inslaget även av andra östeuropeiska inresenärer är stort går tullspanare och annan utsatt tullpersonal på Verkö inte beväpnad.

Beroendet av den beväpnade gränspolisavdelningen är i trängda eller hotfulla lägen stort, och enligt Östersjöregionens fackliga ombud känner många tullare stor otrygghet.

Annons

Många, särskilt de tullspanare som rör sig över nästan hela södra Sverige, har efterfrågat en beväpning länge.

Nu ser detta ut att bli verklighet. I en utredning från Tullverket föreslås visserligen tullpersonal vid gränsövergångarna mot Finland och Norge att avväpnas, främst av kostnadsskäl, men samtidigt föreslås särskilt utsatt tullpersonal i Östersjöregionen, som styrs från Karlshamn, få sin efterfrågade beväpning för att inte bara känna större trygghet utan också för att samtidigt kunna agera mer självständigt.

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons