Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Polisen är rånarligan på spåren

KARLSKRONA Polisen har nu gott hopp om att ha det uppmärksammade gängrånet utanför Kronan i förra veckan löst inom de närmaste dagarna. Fyra utpekade pojkar i 12-årsåldern ska inom kort höras av polisen. En av dem är tidigare känd för liknande brott.
Karlskrona • Publicerad 16 juni 2001

Det var förra söndagen som ett gäng pojkar i 12-15-årsåldern under hot tvingade av två pojkar i ungefär samma ålder deras pengar, utanför Kronan på Landbrogatan.

Den drivande i gänget försökte dessutom ta ifrån pojkarna deras mobiltelefoner.

Annons

Bytet blev lite knappt 200 kronor.

Närpolisen i Kungsmarken har i dagarna hört flera personer och fått fyra i ”rångänget” utpekade.

Dessa är alla tidigare kända av polisen och den drivande pojken i gänget, en 12-åring, har trots sin låga ålder också förekommit i liknande utredningar tidigare.

De fyra ska inom kort höras av polisen, med föräldrarna och representanter för de sociala myndigheterna närvarande.

Ingen av pojkarna är ännu straffmyndig, men de riskerar ändå efterräkningar, inom socialtjänstens ramar.

> Få gängrån

De så kallade gängrånen i Karlskrona har varit få, och alla har hittills klarats upp. Sedan en i sammanhangen ofta förekommande tonåring flyttat från kommunen har det också varit osedvanligt lugnt.

Många i till exempel Kungsmarken är dock oroliga inför sommaren, där nu närpolisverksamheten kommer att ligga nere i ett par månader. En ökad narvaro av ordningspolisen tror man inte alls kommer att ha den effekt som en ”egen” närpolis har bland områdets många sysslolösa ungdomar.

> Inte släppa områden

Risken för gängbildningar och även en och annan ”urspårning” befaras stor.

Annons

– Man ska inte svartmåla, men det är förstås aldrig bra att släppa ett känsligt området på det här sättet. Det tar trots allt några år för en närpolis att smälta in i just sitt område, få de kontakter och den personkännedom som krävs för kontrollens och trygghetens skull, säger Tomas Pettersson, närpolis i just Kungsmarken.

– Men vi får hålla tummarna.

Björn Mogreen
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons