Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Polisen behöver varenda krona

KARLSKRONA Polisens knappa resurser har länge varit ifrågasatta. Regeringen har nu beslutat sig för att ge landets polismyndigheter ett tilläggsanslag på 600 miljoner kronor.
– Men går pengarna till att täppa till svarta hål i budgeten, så blir det ingenting över för oss, säger närpolischefen Sture Nilsson.
Karlskrona • Publicerad 14 mars 2001

Den största polissatsningen någonsin- eller en bluff? I år får polismyndigheten 600 miljoner kronor extra. Totalt innebär det att rättsväsendet får 1,1 miljarder kronor, utöver ordinarie anslag.

Enligt justitieministern Tomas Bodström är det den största satsningen någonsin inom polisen.

Annons

Poliserna har länge klagat på sina resurser. För få poliser och små resurser har orden varit från polismyndigheterna runt om i landet.

> Krävs en fördubbling

Den långsiktiga satsningen på närpoliser har också uteblivit. I dagsläget har många polisdistrikt inte resurser att ha poliser i yttre områdena.

– Jag tycker inte vi har misslyckats i Karlskrona kommun, men vi räcker fortfarande inte till i våra arbetsuppgifter, säger Sture Nilsson.

Idag finns det sju närpoliser i Karlskrona. En fördubbling är det minsta som måste till, anser Sture Nilsson.

– Det råder inga tvivel om att resurserna måste öka. Får vi tillräckligt med pengar kan vi satsa på brottsförebyggande verksamhet som gängbrottslighet och narkotika bland ungdomar. Tryggheten för boende i Karlskrona ökar också då.

> Efterlängtade pengar

Tillägganslaget på 600 miljoner ska enligt Tomas Bodström gå till förstärkning av närpolisen, brottsförebyggande verksamhet samt uppbyggnad av en tredje polishögskola.

I en intervju för TT säger han också att ”Polisen ska nu ha resurser för att kunna utföra sitt arbete och finnas till hands för medborgarna utan att behöva tänka på ekonomin.”

Däremot vet ingen om pengarna ska täppa till svarta hål i polismyndigheterna runt om i landet. Extraanslaget på 600 miljoner räcker inte ens till det samlade underskottet. Bara i Stockholm är underskottet på 287 miljooner kronor.

– Vi får se vad som händer. Pengarna behövs i alla fall, säger Sture Nilsson.

Jonas Ottosson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons