Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Preimärfiskarna på hugget

KARLSKRONA Det började visserligen med den klassiska gummistöveln, men sedan kom nappen slag i slag när ett 15-tal inbjudna entusiaster och hejare på fluga och spinn i lördags avverkade årets fiskepremiär i Nättrabyån.
Karlskrona • Publicerad 5 mars 2001
Lasse Svensson - glad storfiskare
Lasse Svensson - glad storfiskareFoto: Mattias Mattisson

Först på både stövel och öring blev Lyckebysonen Lasse Svensson. På ett piratskeddrag i koppar drog han redan efter någon halvtimme en drygt fem kilos öring intill kyrkan i Nättraby.

Lasse Svensson, känd trollingfiskare, premiärfiskade i lördags i Nättraby för fjärde året i rad, men det här var första gången han fick något – och han hade inte varit särskilt optimistisk när han började.

Annons

– Det är ett par grader för kallt i vattnet, de kommer inte att hugga, befarade han.

I fjol var våren längre kommen och till och med gäddorna högg då, mindes han.

Men efter en gummistövel på knappt 40 centimeter drog alltså Lasse upp en bastant öring på 83 – och poserade sedan stolt med fångsten för Sydöstranfotografen Mattias Mattisson.

Strax därpå hojtades det lite varstans längre upp i ån – där flugfiskarna höll till.

Det började med att enda deltagande kvinna, Helene Pålsson från Karlskrona, landade en skaplig regnbåge – och att Asarumsbon Ulf Gustavsson, några tiotal meter längre ned, efter några minuters kamp sedan lycklig kunde posera med en riktigt fet regnbåge på närmare fyra kilo.

Just som han landat fisken ringde kompisen på mobilen för att höra om att han haft någon fiskelycka.

En stund senare fick Lasse Svensson gå med håven igen – och den här gången för att säkra hem dagens tungviktare; en övervintrande öring på drygt sex och ett halvt kilo.

> Våren förtrollar

Ända uppe vid gamla gångbron, mittför bruket, hittade Sydöstran Mikael Lundin från Kättilsmåla – en före detta stockholmare som följde med en arbetskamrat ut på några kast för fem-sex år sedan och som sedan dess är en helfrälst vår- och åfiskare.

– Jag är nog ute minst fem dagar i veckan under mars och april, berättade han i lördags.

Annons

– Och får jag inget i dag tar jag alltid något i Lyckebyån vid premiären där, den 15 mars, trodde han.

En annan som övervor premiärfisket i lördags var den gamla läroverksprofilen och debattören Bruno Carlsson; fiskebiten sedan barnaåren då han kunde fånga lax med händerna i lilla Sörbydalån i Ronneby.

Bruno fiskade inte själv i lördags, men bidrog med peptalk och gamla fiskehistorier.

– Man blir lätt lite glömsk i sådana här sammanhang. Den jag fick i fjol på 2,5 var nog, när jag nu tänker närmare efter, i själva verket en på närmare 5, skrattade Helene Pålsson.

Och den batting hon fick i lördags har säkert blivit en riktig bjässe till nästa år.

Björn Mogreen
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons