Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Smittskyddsläkaren: ”Samhällsspridningen kommer även till Blekinge”

Han fick backa på uppmaningen att snuvig personal kunde gå till jobbet. Enligt smittskyddsläkare Bengt Wittesjö, Region Blekinge, ska nu personal med symtom testas för corona och gå hem. – Syftet med alla åtgärder är att skydda riskgruppen, de äldre, säger han. Men samhällsspridningen kommer även till Blekinge.
BLEKINGE • Publicerad 18 mars 2020
Han fick backa på uppmaningen att snuvig personal kunde gå till jobbet. Enligt smittskyddsläkare Bengt Wittesjö, Region Blekinge, ska nu personal med symtom testas för corona och gå hem.
Han fick backa på uppmaningen att snuvig personal kunde gå till jobbet. Enligt smittskyddsläkare Bengt Wittesjö, Region Blekinge, ska nu personal med symtom testas för corona och gå hem.Foto: Mattias Mattisson

Bakgrunden är utbrottet av coronavirus (covid-19). Samhällsspridning finns i stora delar av landet men för närvarande inte i Blekinge, enligt smittskyddsläkarens bedömning.

I Blekinge fanns under onsdagsförmiddagen 11 konstaterade fall av coronavirus, samtliga hos personer som varit på en utlandsresa eller haft närkontakt med någon som varit på en utlandsresa.

Annons

Samhällsspridning innebär att en smitta förs vidare inom en grupp utan direkt koppling till exempelvis en utlandsvistelse i ett drabbat land.

– Klart är att många fler kommer att smittas, men genom de åtgärder som vidtas nu försöker man hejda smittspridningen så att vården kan ta hand om dem som riskerar att bli sjukast. Det är våra äldre. Det är ju denna grupp som också erbjuds vaccination för vanlig influensa. Vi vill inte ha coronasmittan på våra äldreboenden eller i vården.

Sydöstran har fått många frågor från oroliga läsare som vi vidarebefordrat till Bengt Wittesjö. Här är några:

Testas sjukvårdspersonal för corona? Hur vet man annars att de inte har det?

– Vårdpersonal med symtom testas. Igår hade vi exempelvis 40 anställda som testades och gick hem med symtom. Däremot har vi inte någon personal som testats positivt för corona. Vi har heller inga patienter med corona som vårdas på sjukhuset utan de är hemma i karantän.

Testas sjukvårdspersonal om de bär på andra smittoämnen, exempelvis resistenta bakterier? (Undrar läsare vars syster fick sjukhussjukan för många år sedan.)

– Nej, vi testar för corona och vanlig säsongsinfluensa. Hittills har vi betydligt fler vanlig influensa än corona.

Väntar man ett coronautbrott i Blekinge?

– Klart är att stora delar av befolkningen kommer att bli smittad. Men till skillnad från äldre och riskgrupper kommer det stora flertalet inte bli svårt sjuka. Det är därför det är så viktigt att skydda de äldre och att försöka förhindra att alltför många är sjuka samtidigt. Det behövs människor som är friska som kan jobba, inte minst i vården, säger Bengt Wittesjö till Sydöstran.

Varje dag har smittskyddet i Blekinge kontakt med alla berörda myndigheter samt alla andra svenska regioner och landsting. Bengt Wittesjö har dessutom hamnat i såväl lokala som nationella mediers blickfång sedan han i en intervju med SVT Nyheter Blekinge sagt att personal med lätt förkylning, exempelvis lite halsont och lindrig snuva, kan gå till jobbet så länge de inte har feber.

Annons

Uppmaningen gällde även de som arbetar med äldre, stick i stäv med Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att den typen av personal bör stanna hemma om man känner sig förkyld.

Den nyheten har också flera läsare velat ha klarhet i.

På onsdagsförmiddagen förklarar Bengt Wittesjö att han backar.

– Vi behöver vara så tydliga och samstämmiga som möjligt. Från och med nu gäller alltså samma rekommendationer för alla i Blekinge som nationellt.

Ett läge där personal inom vården stannar hemma i högre utsträckning kommer att innebära ökade påfrestningar för vården.

- Vi är en relativt liten organisation med många medicinska specialiteter där man är beroende av kompetensen hos några få personer. Det är också därför det är viktigt att plana ut smittspridningen.

Regiondirektören Peter Lilja ser allvaret i situationen.

- Vi arbetar på många olika områden, bland annat med personalförsörjningen. Vi har kapacitet att möta ett ökat antal sjukdomsutbrott, men det är framförallt tillgången till personal som vi ser blir den stora utmaningen, säger Peter Lilja.

Här saknas innehåll

Här saknas innehåll

Lottie HåkanssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons