Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ny provtagningsbuss för länets vårdpersonal

Region Blekinge presenterade på torsdagen fler nyheter gällande hanteringen av corona i länet.
Blekinge • Publicerad 16 april 2020
Foto: Johan Hultgren

Genom ett samarbete med Frivilliga automobilkåren kommer patienter med misstänkt coronasmitta att få transport till mottagningstälten.

Patienterna som misstänks vara coronasmittade ska inte åka med kollektiva färdmedel eftersom de riskerar att smitta andra.

Annons

Transporten som nu erbjuds rör de patienter som inte på egen hand har möjlighet att ta sig till mottagningstälten. Från och med i morgon, fredag, kommer det finnas två minibussar, en i östra och en i västra Blekinge. De körs av medlemmar från Frivilliga automobilkåren. Under torsdagseftermiddagen ska tio chaufförer utbildas i bland annat vårdhygien.

– Vi är väldigt glada för den här lösningen. Vi vet ju att alla inte har tillgång till egen bil eller någon som kan köra dem, så Frivilliga automobilkårens insats är välkommen, säger Mats Berggren som är operativ chef för regional särskild sjukvårdsledning.

Personal inom hälso- och sjukvård och omsorgsverksamhet i länet som visar symptom på luftvägsinfektion kommer även att testas i en särskild provtagningsbuss.

Det är personens närmaste chef som får beställa provtagning i provtagningsbussen.

– Vi utökar nu våra möjligheter att ta prover. Det tar två dagar att få provsvar. Via en webbsida kan personalen se om det är negativt eller positivt. Om det är positivt blir man kontaktad av sjukvården, säger Berggren.

Provtagningsbussen kommer att befinna sig i Karlshamn på förmiddagen och i Karlskrona på eftermiddagen. Den är på plats under en timme från måndag till torsdag.

Syftet med provtagningen är att ta reda på om personen bär på coronasmitta. De personer som testas positivt får stanna hemma tills de är symptomfria plus ytterligare två dagar.

Nanna JamiSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons