Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Rånad butiksägare är mest förbannad

KARLSKRONA Butiksägaren Pelle Ödman har varit utsatt för flera inbrott under sin långa butikskarriär. Men han har aldrig stått öga mot öga med tjuvar förrän i fredags.
Tre inbrottstjuvar tog med sig dagskassan och en av rånarna stack en kniv genom hans högerhand.
– Jag hoppas jag ska kunna få tillbaka känseln och rörlighet i handen, säger Pelle Ödman.
Karlskrona • Publicerad 2 januari 2001
I fredags kväll kom tre rånare in i Pelle Ödmans butik på Gräsvik. De stal hans dagskassa och stack honom i handen med en kniv.
I fredags kväll kom tre rånare in i Pelle Ödmans butik på Gräsvik. De stal hans dagskassa och stack honom i handen med en kniv.Foto: Mattias Mattiason

Förbannad. Det är så butiksägaren Pelle Ödman mest känner sig efter inbrottet i hans butik, Gräsvik Compact, mittemot högskolan. Och rädd när dörren öppnas. I alla fall dagen efter. För då var Pelle Ödman på plats igen.

– Det kanske kommer en chock långt efteråt.

Annons

I fredags kväll klockan 19.15 öppnades dörren och in kom tre rånare med huvor för ansiktena.

Pelle Ödman var ensam i sin butik, som han för det mesta brukar vara. En av rånarna hoppade på honom samtidigt som de andra två vittjade kassan. Det enda vapen Pelle Ödman hade att försvara sig med var nävarna och en lång sopkvast.

Men tjuvarna var utrustade med kniv, som de stack genom Pelle Ödmans hand, när han försökte värja sig.

– Det sade ingenting under hela tiden. Likadant var det när pizzeriaägare Raffaele Alfiero blev rånad i förra veckan. Men jag lyckades få av rånarluvan på en av dem. Det var en grabb i 20-25-årsåldern. Han såg relativt välvårdad ut.

De tre rånarna försvann snabbt från butiken och Pelle Ödman ringde polisen. I dag ångrar han att han inte satte fart efter dem för att kolla åt vilket håll och hur de tog sig härifrån. Polisen har ännu inga spår efter rånarna.

> Flera inbrott

Pelle Ödman har haft sin butik på Gräsvik i tre och ett halvt år. Innan dess drev han en ICA-butik i Backabo i över 20 år. Han har varit med om flera inbrott men har aldrig mött några inkräktare ansikte mot ansikte.

– Ett år hade jag tio inbrott på ett år i Backabo. Jag satte plexiglas på alla rutor för att det iallafall skulle ta längre tid för dem att ta sig in. En gång tog de sig genom en 32 mm bred lufttrumma. De hade klippt av huven och ålat sig igenom.

Pelle Ödman skrattar vid minnet eftersom tjuvarna den gången hade problem att ta sig ut från affären. De fick åla sig ut samma väg som de kommit in.

> Tråkig utveckling

Annons

Den senaste tiden har det skett flera rån i Karlskrona. Pizzerior och närköpsbutiker har blivit hemsökta av tjuvar. Flera upprepade gånger.

– Det är en mycket tråkig utveckling, säger Pelle Ödman. Det värsta är att försäkringsbolagen till slut inte vill ha något att göra med butikerna där det skett många inbrott, säger Pelle Ödman.

Förutom att självriskerna är höga hotas till slut hela butiksägarens existens. Och ett rån drar ofta till sig ”smågangsters” menar Pelle Ödman. Han är orolig att han återigen ska drabbas.

– Tjuvarna vet att i småbutikerna får de ofta tag i mer än en dagskassa. Bankerna tar så höga avgifter för att lämna in pengar att man inte har råd att göra det varje dag. Så man kan säga att vi blir rånade från två håll, säger Pelle Ödman.

> 1000 butiker rånas

Han visar en annons där banken uppmanar alla att utöka sin betalkortsservice. ”1.000 butiker och banker rånas varje år”, skriver banken i sin annons.

– Kortservicen tar bankerna också stora pengar för och det är inget en liten butiksägare har råd med.

Daglig dagskasseinlämning och full kortservice skulle kosta Pelle Ödman runt 50.000 kronor om året.

Han skulle gärna se fler poliser. Som sysslar med rätt saker. Inte bara sätter parkeringsböter.

– Men jag är nöjd med polisens insats. De kom bara en minut efter jag ringt.

Pelle Ödman hoppas att vi inte ska få en utveckling som i USA där bevakningsföretagen tar över polisens uppgifter.

Rose-Marie Axelsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons