Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Rekord i bilinbrott i Karlskrona

KARLSKRONA Aldrig förr har det begåtts så många bilinbrott och stulits så många bilar i Karlskrona som just nu.
Den tidigare rekordnoteringen på 433 bilinbrott 1999 slogs i fjol med mer än 75 procent!
Karlskrona • Publicerad 9 januari 2001
Larmet går. Nu slår alla rekord i bilinbrott i Karlskrona.
Larmet går. Nu slår alla rekord i bilinbrott i Karlskrona.Foto: Mattias Pettersson

– Vi genomför just nu en inventering av de mest utsatta parkeringsplatserna i kommunen, för att förbättra skyddet på dem, men utan bilägarnas egen medverkan vänder vi nog inte den här utvecklingen, befarar närpolischef Sture Nilsson.

– Töm bilen själv – och har ni äldre modeller av Saabar eller Oplar så skaffa er så fort som möjligt en rattkrycka, vädjar han.

Annons

I fjol polisanmäldes det 768 bilinbrott i Karlskrona.

Huvudsakligen i Lyckeby, på Trossö och i lasarettsområdet.

Mörkertalet är sannolikt stort.

Samtidigt stals det 153 bilar och gjordes det försök att tillgripa ytterligare 70.

– Så sent som i helgen och i förra veckan stals det flera bilar i stan – och nu börjar också bilinbrotten komma i gång igen, efter en tids relativ stiltje, berättar närpolischef Sture Nilsson för Sydöstran.

Ett tillslag mot en rysk liga, mot några lokala yrkeskriminella och mot en handfull unga biltjuvar i Lyckeby i vinter har givit polisen i Karlskrona några veckors andrum.

– Men nya förmågor dyker ständigt upp, gamla återfår friheten igen – och samtidigt ökar ju hela tiden det östeuropeiska inslaget, suckar närpolischefen

> Oroligt för Saabägaren.

Närpolisens kartläggning av de s k bilbrotten under fjolåret visar att de begicsk i princip varje natt under veckan, men med en viss ökning fredags- och lördagsnätter.

De bilar som stals var företrädesvis Saabar, Oplar och VW Golf av äldre årsmodeller.

Annons

Saabarna kan stjälas med vilken gammal Saabnyckel som helst, och Oplar och Golfar från 80-talet är dokumenterat lätta att tjuvkoppla.

Vanligtvis går det på mindre än en minut.

> Stjäl för buskörning

– Vi har några yrkeskriminella i stan som stjäl bilar inför planerade brott, och några yngre män som stjäl bilar för att transportera sig mellan två punkter; den senare inte sällan det behandlingshem de vistas på, berättar Sture Nilsson.

– Men framför allt har vi de unga gäng, just nu framför allt i Lyckeby och Jämjö, som stjäl bilar för nöjes skull. Unga, körkortslösa grabbar som med jämna mellanrum tydligt visar att de tyvärr saknar såväl omdöme som respekt för liv och materiella värden.

– De här pojkarna utgör i dag en betydligt större fara i trafiken än t ex en rattfyllerist.

> Nya konkurrenter

Vad gäller bilinbrotten är aktörerna är fördelningen dememellan lite svårare att bestämma. En ung, notorisk biltjuv förövade t ex under en och samma natt nyligen, i Lyckeby, inte mindre än 22 bilinbrott.

Bytet blev två leksaksbilar(!) – medan de drabbade bilägarna fick punga ut med tiotusentals kronor i självrisker och reparationer.

En handfull lokala missbrukare och yrkeskriminella står känt bakom en hel del bilinbrott – medan det ännu är oklart hur många som begås av östeuropeér, företrädesvis då unga ryssar och litauer.

Annons

– Uppenbarligen ligger de i varje fall bakom fler än vi först misstänkte. Det visar de husrannsakningar vi gjort i vinter, och även nappen vid gränskontrollerna på Verkö. Dessutom har bestulna mobiltelefonägare fått räkningar som visar på en uppsjö plötsliga samtal till de baltiska staterna, berättar Sture Nilsson.

Samtidigt dyker Sverigestulna bilstereor allt oftare upp på marknader i Polen och Litauen.

> Videokameror på p-platsen

– Hade jag haft en äldre Saab eller en Opel eller en VW Golf hade jag inte tvekat. Jag hade köpt mig en rattkrycka för ett par hundralappar. Det är en billig och effektiv försäkring, tipsar Sture Nilsson till sist.

– Dessutom hade jag sett till att inte lämna kvar något stöldbegärligt i bilen när jag lämnade den för natten.

– Just d e t syndar alltför många bilägare med. En liten ”provokation” som kan bli dyrbar.

I Karlskrona arbetas det just nu för att sjösätta en kommunalt trygghetsråd, och för att inrätta lokala trygghetsgrupper ute i bostadsområdena.

En av arbetsuppgifterna blir att försvåra det för tjuvar såväl inom- som utomhus.

– Effektivt där det prövats i den här formen, bl a i Ronneby, omtalar Sture Nilsson.

Björn Mogreen
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons